27 mai 2023

Dezvăluire FBI: „În 1983 ar fi fost dejucată o tentativă de asasinare la adresa reginei Elizabeth a II-a"

Alexandru Stan

Potrivit unui dosar FBI, fostul monarh al Marii Britanii, regina Elizabeth a II-a (1926-2022) s-ar fi aflat sub ameninţarea unei tentative de asasinare în 1983, chiar în timp ce vizitase Statele Unite ale Americii pentru a se întâlni cu preşedintele de atunci, Ronald Reagan (1911-2004).

Sursă foto: Mediafax

Biroul Federal de Investigaţii a dezvăluit un dosar de 103 pagini, urcat pe site-ul The Vault, unde scrie despre turneul reginei şi a soţului ei, Prinţul Philip, pe Coasta de Vest a Statelor Unite, în 1983. 

Potrivit unui document, poliţia din San Francisco a intrat în alertă după un apel telefonic de la  „un bărbat care a susţinut că fiica lui a fost ucisă în Irlanda de Nord de un glonţ de cauciuc”.

Acelaşi document notează că „intenţia Serviciului Secret este să închidă aleile de pe podul Golden Gate atunci când iahtul regal se apropia”. Nu există nicio menţiune despre măsurile de precauţie care ar fi putut fi luate, nici dacă au fost efectuate arestări, transmite CNN

Trebuiau luate precauţii după ce în 1979, vărul Reginei, Louis Mountbatten - primul conte Mountbatten al Birmaniei, a fost asasinat de gruparea extremistă irlandeză IRA, care a detonat o bombă amplasată în barca sa de pescuit. Alţi trei au murit în aceeaşi explozie, inclusiv doi copii.

Tragicul eveniment pentru familia regală a fost redat în serialul Crown de pe Netflix. 

Multe dintre călătoriile Reginei în SUA au avut loc pe fondul problemelor din Irlanda de Nord, iar documentele arată că FBI-ul monitorizează îndeaproape în timp ce se pregătea pentru vizitele regale de-a lungul anilor.