16 septembrie 2019

Dezbateri privind strategia 5G în România: Ministrul Comunicaţiilor, chemat luni la „Ora Guvernului”

Ana Petrescu

„Ora Guvernului” are loc luni, în plenul Camerei Deputaţilor, începând cu ora 16.00. Ministrul Comunicaţiilor Alexandru Petrescu a fost chemat de PNL pentru a dezbate strategia reţelelor de tip 5G din România şi lipsa de transparenţă şi comunicare a instituţiei pe acest subiect.

Sursă foto: Mediafax

„Dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PNL, cu tema „Strategia 5G - principalele vulnerabilităţi pentru România în acest domeniu, lipsa de transparenţă şi comunicare a ministerului, precum şi care este stadiul de implementare a proiectelor de digitalizare a României”, arată ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

Pe 20 august, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România şi SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior şi ambasadorul SUA la Bucureşti. MAE nu a oferit însă detalii despre conţinutul şi prevederile documentului.

Administraţia Donald Trump a impus limite privind colaborarea Huawei cu firme americane şi a îndemnat ţările aliate să adopte măsuri similare, invocând riscuri asupra siguranţei naţionale. Washingtonul a avertizat că ar putea revizui cooperarea cu naţiunile aliate care vor utiliza echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul preocupărilor de securitate.

Compania Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, este monitorizată atent în Occident din cauza relaţiilor cu instituţiile guvernamentale din China. Statele Unite acuză că echipamentele Huawei pot fi utilizate de Beijing pentru activităţi de spionaj.