27 mai 2019

Dezacord între Shinzo Abe şi Donald Trump în legătură cu testele cu rachete efectuate recent de Coreea de Nord

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, la Tokyo, că nu se simte "personal deranjat" de recentele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord, fiind însă contrazis de premierul nipon Sinzho Abe, care a afirmat că testele au încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU.

Aflat într-o vizită de stat de patru zile în Japonia, Trump a declarat, la o conferinţă de presă, alături de Abe, că nu crede că testele cu rachete efectuate recent de Coreea de Nord încalcă rezoluţiile ONU şi a admis că este în dezacord cu consilierii săi pe această temă.

Pe de altă parte, liderul nipon a afirmat că testele cu rachete ale Phenianului sunt "regretabile" şi încalcă rezoluţiile ONU impuse cu scopul convingerii regimului de la Phenian să renunţe la dezvoltarea de arme balistice şi atomice.

Abe, criticat în Japonia pentru încercările de a intra în graţiile lui Trump, este îngrijorat de reluarea testelor balistice de către regimul de la Phenian deoarece rachetele nord-coreene reprezintă o potenţială ameninţare la adresa securităţii Japoniei.

La începutul lunii mai, Phenianul a reluat testele balistice, ce fuseseră întrerupte după testarea unei rachete intercontinentale în noiembrie 2017.

Forţele nord-coreene au lansat două rachete ce au zburat 420 de kilometri, respectiv 270 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în mare, la est de Peninsula Coreea.

Rezoluţiile ONU interzic Coreei de Nord să lanseze rachete balistice, în caz contrar riscând noi sancţiuni.