23 iulie 2019

Detaşamentul de patru elicoptere „Carpathian Pumas” este pregătit pentru misiunea de menţinere a păcii din Mali

Andreea Soare

O comisie din cadrul Departamentului pentru Operaţii de Menţinere a Păcii a Organizaţiei Naţiunilor Unite a evaluat Detaşamentul de patru elicoptere dislocabil „Carpathian Pumas”, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), arată un comunicat al MapN.

Sursă foto: Forţele Aeriene Române

În urma evaluării, desfăşurată între 15-20 iulie, s-a constatat că detaşamentul este pregătit pentru participarea la misiune. Obiectivele comisiei au fost evaluarea personalului, technicii şi a materialelor pentru a stabili capacitatea operaţională a detaşamentului de a îndeplini angajamentul asumat prin documentele încheiate între România şi ONU. 

Detaşamentul român care va lua parte la această misiune este compus din 120 de persoane (piloţi, personal tehnic şi medical) şi patru elicoptere IAR-330 Puma L-SAR. Misiunea va începe la mijlocul lunii octombrie.

„România va sprijini ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecţia civililor şi împiedicarea reîntoarcerii în zonele populate a elementelor armate ostile Acordului de Pace. Detaşamentul românesc va efectua misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, căutare-salvare, transport trupe şi materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană şi misiuni de observare”, se adaugă în comunicat.