09 mai 2024

Desantul aerian în cadrul exerciţiului SWIFT RESPONSE 24 închide circulaţia pe Autostrada Transilvania (A3)

Florin Jipa

Aproximativ 2.000 de paraşutişti militari din Franţa, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos se vor instrui în cadrul secvenţelor desfăşurate în România ale exerciţiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24, anunţă MApN.

Sursă foto: MApN

Operaţia aeropurtată multinaţională Joint Forcible Entry, care include şi desantare de tehnică militară, se va derula pe parcursul mai multor zile. Secvenţa principală din România este planificată duminică, 12 mai, în zona Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu din Câmpia Turzii.

Operaţii similare se vor desfăşura, în această perioadă, şi în alte cinci state aliate şi partenere (Estonia, Macedonia de Nord, R. Moldova, Polonia şi Suedia), realizându-se, astfel, cea mai mare operaţie de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În ţara noastră, SWIFT RESPONSE 24 este conectat cu exerciţiul WING SPRING 24 / DACIA 24, la care participă, în această perioadă, forţe ale Brigăzii 81 Mecanizate General Grigore Bălan dislocate în Centrul Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu, jud. Braşov, şi în poligonul Bogata, Turda, jud Cluj.

Având în vedere numărul mare de militari şi echipamente care vor fi desantate în zona Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi posibilitatea ca dispersia acestora la aterizare să aibă o amprentă la sol semnificativă, cu sprijinul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. şi a Inspectoratului General al Poliţiei Române, Brigada Autostrăzi, se va închide circulaţia pe Autostrada Transilvania (A3), pe tronsonul Târgu Mureş – Câmpia Turzii, de la km 36+000 m, nod rutier Cheţani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii, în data de 12 mai, în intervalul orar 17.00-20.00, pentru aproximativ 30-45 de minute (cu posibilitatea amânării pentru data de 13 mai). Alternativ, în intervalul orar menţionat, participanţii la trafic pot utiliza drumul naţional DN15.

În situaţia unor condiţii meteo nefavorabile, activitatea se replanifică, în aceleaşi coordonate, pentru data de 13 mai.