CIP FORUM IV 2019 / Deputatul Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru Transport şi Infrastructură din Camera Deputaţilor: O infrastructură de transport precară ne pune pe noi şi aliaţii într-o situaţie dificilă
Nicolae OpreaPreşedintele Comisiei de transport şi infrastructură din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, a declarat, marţi, că o infrastructură de transport precară pune atât România, cât şi pe aliaţi, într-o poziţie extrem de dificilă în cazul unui eveniment major, cum ar fi de exemplu un conflict militar.
„Atât sectorul privat cât şi autorităţile publice implicate în protecţia infrastructurilor critice trebuie să facă permanent schimb de date şi informaţii cu privire la vulnerabilităţi şi ameninţări generate de noile tehnologii. Este importantă capacitatea de a aniticipa şi a combate şi restaura starea iniţială ca urmare a unui eveniment perturbator”, a declarat Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru transport şi infrastructură din Camera Deputaţilor, la evenimentul „Critical Infrastructure Protection Forum (CIP)”, care are loc în perioada 25- 29 martie la Palatul Parlamentului.
Potrivit lui Bode, o infrastructură de transport precară pune atât România, cât şi pe aliaţi, într-o poziţie dificilă în cazul unui eventual conflict militar, de exemplu.
„România, ca membru NATO şi UE are o serie de drepturi şi responsabilităţi care transced graniţele naţionale, iar ideea de protecţie a infrastructurilor critice naţionale nu trebuie suprapusă ideii de izolare (...) Existenţa unei infrastructuri de transport precare are drept consecinţă imediată o slabă mobilitate în plan militar, ceea ce ne pune atât pe noi, cât şi pe aliaţii noştri, într-o poziţie extrem de dificilă în situaţia unui eveniment major”, a mai precizat Bode la CIP 2019.
Cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale “Critical Infrastructure Protection Forum – CIP FORUM IV 2019 - Emerging Technologies Transforming Critical Infrastructure", se desfăşoară iniţiativa IF Idea Factory Think Tank, cu sprijinul comisiilor parlamentare şi a ministerelor cu atribuţii în domeniu, din România.
Evenimentul este conceput ca o platformă deschisă pentru comunitatea liderilor şi decidenţilor din administraţie, din sectorul public şi privat, specialiştilor şi inovatorilor în securitate. Principalele obiective ale acestui eveniment constau în consolidarea capacităţilor guvernelor pentru coordonarea activităţilor de protecţie a infrastructurilor critice.