17 noiembrie 2019

Deputat PNL Ovidiu Raeţchi prezintă priorităţile pentru anul 2020 în ceea ce priveşte modernizarea Armatei Române

Ana Petrescu

Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor, a prezentat priorităţile din 2020 pentru modernizarea Armatei, cum ar fi o soluţie clară pentru corvete, continuarea achiziţiei pentru rachetele de coastă şi asigurarea capacităţii de producţie a elicopterelor militare.

Sursă foto: Mediafax

„Ultimii trei ani de guvernare PSD au pus sub semnul instabilităţii domeniul apărării naţionale, lipsa de predictibilitate afectând atât personalul militar, cât şi industria de apărare. Programele de modernizare au fost politizate sau blocate. România este frontieră a NATO, iar degradarea mediului de securitate din Marea Neagră şi din vecinătatea estică după criza din Ucraina, împreună cu diversificarea tipului de ameninţări, ne obligă să luăm toate măsurile necesare pentru consolidarea capacităţii naţionale de apărare”, a afirmat Ovidiu Raeţchi, printr-un comunicat de presă remis, duminică, MEDIAFAX.

Liberalul mai spune că este esenţial ca Guvernul PNL să recupereze întârzierile în domeniile prioritare de înzestrare şi să clarifice acordurile pentru dezvoltarea industriei de apărare.

„Sunt convins că, în următorul an, Guvernul PNL va soluţiona în ritm accelerat multe din blocajele generate de PSD. Inaugurarea capacităţii de producţie şi mentenanţă a transportorului Piranha V de la Uzina Mecanică Bucureşti este un prim semnal în această direcţie, lucrurile intrând în sfârşit pe un făgaş normal şi previzibil în privinţa transportoarelor pentru infanterie. Aşteptăm ca în prima parte a anului 2020 să avem o soluţie clară pentru corvete, având în vedere faptul că Marea Neagră reprezintă prioritatea centrală pentru securitatea României astăzi. Derularea procesului de achiziţie pentru rachetele de coastă, care va continua în 2020, se încadrează în aceeaşi direcţie, ca şi dezvoltarea capabilităţilor de tip UAV, care a fost enunţată în programul de guvernare”, a completat Raeţchi.

El a vorbit şi despre o modernizare a echipamentelor de luptă.

„O decizie strategică importantă va trebui asumată în privinţa elicopterelor militare, unde există mai multe direcţii de dezvoltare care implică şi asigurarea unor capacităţi locale de producţie. În paralel cu modernizarea echipamentelor de luptă, va trebui să aducem clarificări şi îmbunătăţiri în privinţa drepturilor militarilor, cu precădere a veteranilor din teatrele de operaţii”, a conchis deputatul PNL.