03 iunie 2022

Dependenţa masivă a Rusiei de tehnologia occidentală în dezvoltarea armelor proprii

Carol Florea

Serviciile de informaţii ucrainene au prezentat recent o listă de microcipuri fabricate în SUA care au fost descoperite în câteva echipamente ruseşti distruse sau capturate.

Sursă foto: SMG Rusia

Lista cu componentele electronice descoperite demonstrează încă o dată că industria de apărare rusească este incapabilă şi nu poate dezvolta arme moderne care să concureze cu cele occidentale fără aportul tehnologic „importat” din Occident pe căi frauduloase.  

Când au început să dezasambleze tehnica de luptă sau echipamentele capturate sau parţial distruse, specialişti din cadrul structurilor de informaţii ucrainene au descoperit o serie de microcipuri străine – în special fabricate în SUA.

Conform specialiştilor ucraineni, microcipurile menţionate au fost descoperite în interiorul unui vehicul şenilat de comandă şi control pentru apărarea antiaeriană 9S932-1 (Ucraina a capturat cinci astfel de vehicule), parte a sistemului Barnaul-T, în cadrul sistemului mixt de tunuri/rachete AA autopropulsat Panţir-S1 (codificare NATO: SA-22 Greyhound), la bordul elicopterului de atac Ka-52 „Alligator”, precum şi printre componentele rachetei de croazieră Kh-101 (codificare NATO: AS-23 Kodiak).

Foto: Twitter - Componente din anii 60 şi 70 descoperite la o rachetă de croazieră rusească

Lista cu componentele electronice oferă cele mai detaliate informaţii până în prezent cu ţările de unde ruşii îşi procură microcipurile, semiconductorii sau alte componente electronice. Articolele de pe aceste liste ridică întrebări serioase asupra capacităţii Rusiei de a produce componente tehnologice pentru diferite sisteme de armament de care dispune, dar şi capacitatea unor ţări, cum ar fi SUA, să-şi protejeze în siguranţă aceste tehnologii sensibile, relatează www.thedrive.com.

 

Componente electronice „Made in USA”

Printre componentele vehiculului de comandă şi control pentru apărarea anti-aeriană 9S932-1 din cadrul sistemului Barnaul-T, echipat cu un sistem radar cu o rază de acţiune de 40 km, specialiştii serviciului de informaţii militare ucrainean au descoperit opt microcipuri în echipamentele de comunicaţii de la producători americani cum ar fi Intel, Micrel, Micron Technology şi Atmel Group. 

Totodată, specialiştii ucraineni au descoperit cinci cipuri de fabricaţie americană - produse de AMD, Rochester Electronics, Texas Instruments şi Linear Technology - în cadrul aparaturii de dirijare a sistemului mixt de tunuri/rachete AA autopropulsat Panţir-S1 (SA-22 Greyhound), din care Ucraina a capturat cel puţin două exemplare.

Când au deschis turela de sub botul elicopterului de atac Ka-52 Alligator, care conţine aparatura şi sistemele optoelectronice de observare, descoperire şi ochire a ţintelor, specialiştii ucraineni au descoperit 22 de cipuri de fabricaţie americană şi unul coreean. Printre producătorii americani se aflau companiile Texas Instruments, IDT, Altera USA, Burr-Brown, Analog Devices Inc., Micron Technology, Linear Technology şi TE Connectivity.

Au mai fost descoperite cel puţin 35 de cipuri de provenienţă americană în componentele rachetei de croazieră Kh-101 incluzând cele produse de Texas Instruments, Atmel Corp. Rochester Electronics, Cypress Semiconductor, Maxim Integrated, XILINX, Infineon Technologies, Intel, Onsemi şi Micron Technology.

Foto: SMG Rusia - Elicopterul de atac Ka-52 Alligator

Rachetele ruseşti prezintă dese defecţiuni tehnice

Lista publicată de ucraineni nu trebuie să surprindă. Rachetele tactice sau de croazieră ruseşti sunt printre armele care au avut şi au nevoie de tehnologii sau cipuri sofisticate pentru sistemele de navigaţie, descoperire, identificare şi lovire a ţintelor. Absenţa sau echiparea cu componente vechi afectează substanţial starea de operativitate sau precizia acestor arme.

Rusia a lansat peste 1.100 de rachete de la începutul conflictului cu Ucraina, conform unui oficial american şi peste 2.100 conform Ucrainei, dar multe din rachetele ruseşti au avut defecţiuni tehnice la lansare, în timpul zborului sau au ratat ţinta, arată într-un material publicaţia online businessinsider.com.

Conform unui oficial american care a dorit să rămână anonim, Rusia înregistrează în fiecare zi defecţiuni tehnice la lansările de rachete la un nivel ridicat – uneori peste 50% la anumite tipuri de muniţie de precizie. Alţi doi oficiali au arătat că rata defecţiunilor tehnice atinge, uneori, chiar şi 60%.

Mai mult, un oficial din cadrul Agenţiei de informaţii militare – DIA, care a dorit să rămână anonim, a dezvăluit pentru Newsweek că SUA estimează, per total, că rachetele ruseşti au atins ţinta sub 40% din cazuri. Oficialul anonim a dezvăluit că două - trei din fiecare zece rachete pe care Rusia le lansează fie ratează lansarea fie nu ating ţinta. Două din zece rachete înregistrează defecţiuni tehnice în timpul zborului, iar două la trei ratează ţinta. O parte din rachete sunt doborâte de sistemele antiaeriene ucrainene. 

Dacă ne uităm la numărul total de lansări, a spus oficialul DIA, estimăm că sub 50% dintre rachetele ruseşti lovesc ţinta desemnată. În ceea ce priveşte rachetele de croazieră lansate din aer, situaţia este mult mai gravă pentru ruşi – în fiecare zi variază între 20-60%. Experţii, citaţi de Reuters, apreciază că defecţiunile tehnice apărute la peste 20% din lansări ar trebui să fie o sursă de îngrijorare pentru ruşi. 

Chiar şi noile sisteme de rachete ruseşti prezintă probleme tehnice şi nu se comportă conform aşteptărilor, conform declaraţiei comandantului Comandamentului Nord-American, citat de USNI News.  

Acelaşi comandant american a declarat că Rusia a avut probleme cu rachetele hipersonice, mai ales la precizia acestora şi că cele mai mari probleme s-au înregistrat cu starea de operativitate a rachetelor de croazieră.

 

Dependenţa puternică a Rusiei de tehnologia occidentală

Cât despre originea microcipurilor descoperite în aceste arme ruseşti, aceasta este neclară. Faptul că au fost identificate companiile producătoare nu înseamnă neapărat că acestea sunt furnizorul direct, ca să nu mai menţionăm restricţiile americane în exportarea unor produse cu dublă aplicabilitate. Să nu uităm că există o piaţă masivă şi necontrolată pentru cipuri reciclate, în primul rând din China, multe dintre componente fiind cu siguranţă vechi.

Nici specialiştii ucraineni care au furnizat lista cu componente nu au putut menţiona de unde provin aceste cipuri.

Recenta descoperire ucraineană subliniază „dependenţa totală de tehnologia occidentală” a Rusiei pentru dezvoltarea diferitelor sisteme de armament cu care să facă faţă armelor occidentale. Fără tehnologia occidentală, obţinută de serviciile de informaţii ruseşti (SVR sau GRU) sau prin diferite căi ilicite, puterea militară a Rusiei ar fi aceea a unei ţări în curs de dezvoltare sau după cum se spunea odinioară „o Voltă Superioară înzestrată cu rachete nucleare”. Integrarea cipurilor sau a altor componente electronice occidentale în sistemele de arme ruseşti – subliniază cu tărie această concluzie.

Prin anii 1980, fostul secretar american al Apărării, Caspar Weinberger, afirma într-un raport că peste 5.000 de proiecte militare sovietice beneficiau în fiecare an într-o proporţie semnificativă de tehnologia obţinută din vest. Ruşii au obţinut prin spionaj tehnico-ştiinţific copii ale planurilor de fabricare a avioanelor de avertizare timpurie şi control aerian aeropurtat  (AWACS) - E-3 Sentry, a bombardierului strategic B-1B, a rachetei antiaeriene Redeye sau a torpilei Mk.48. De la documentele obţinute s-au dezvoltat „clone” ale armelor occidentale, dar în multe cazuri economia sovietică/rusească nu a putut nici să reproducă componentele sofisticate furate datorită înapoierii tehnologice.

Dacă un satelit rusesc orbitează în jurul Terrei fără probleme, faptul se datorează componentelor electronice occidentale care au fost integrate în acesta, a spus un producător de semiconductori american, citat de tribune.com.pk.

Un exemplu edificator pentru fanii aparatului Su-57 Felon, pretins de ruşi şi de mulţi admiratori (inclusiv români) ca fiind de generaţia 5. Realitatea spune însă că aparatul se zbate să atingă nivelul de trei aparate din producţia de serie, în timp ce SUA are deja o experienţă de peste 40 de ani în dezvoltarea şi întrebuinţarea în luptă a avioanelor cu mascare pasivă superioară şi sute de avioane în dotare (F-22, F-35, B-2). Este greu de crezut cum unele persoane, inclusiv din România, pot specula ce vor face câteva Su-57 comparativ cu ce fac deja de ani buni sute de aparate americane. Tot aceste persoane uită că SUA dispun de o industrie aeronautică cu experienţă de 40 de ani în dezvoltarea avioanelor de vânătoare, vânătoare-bombardament sau bombardament strategic cu suprafaţă foarte mică de reflexie.

În ciuda propagandei, fără furtul sau accesul la tehnologia occidentală, restricţionat de ceva timp, Rusia nu va fi capabilă să reducă amprenta de radiolocaţie (RCS) a Su-57 la un nivel comparabil cu F-22 sau F-35, aceasta fiind de 1.000 de ori mai mare decât cea a aparatelor americane, dacă analizăm cifrele publicate de firma constructoare (Suhoi)- între 0,1 şi 1 m². Avioanele Su-57 sau Su-75 vor fi cu siguranţă afectate de sancţiunile economice impuse Rusiei şi vom vedea când şi cum va atinge Rusia nivelul planificat de 76 de aparate Su-57 livrate la unităţile de aviaţie. 

Foto: SMG Rusia - Avionul Su-57

Motivele sunt multiple dar putem enumera absenţa unor tehnologii avansate, cercetarea-dezvoltarea unor materiale absorbante de unde electromagnetice şi componente electronice, care să permită realizarea unor aparate de propria economie şi nu prin furt de la ţările dezvoltate. Rusia şi China nu dispun de capacitatea de a fabrica componente electronice avansate care să fie integrate în armele proprii.

Orbite de propaganda pro-rusă, victime ale unor curente de opinie antioccidentale/antiamericane/anti-NATO sau înşelate de unele prezentările exagerate, numeroase persoane nu realizează cât de mult se bazează Rusia pe tehnologia occidentală pentru dezvoltarea propriilor arme. Industria de apărare rusească este incapabilă şi nu poate dezvolta arme moderne care să concureze cu cele occidentale fără aportul tehnologic „importat” din Occident pe căi frauduloase.

Din păcate, în ciuda embargoului UE pentru livrări de arme, o serie de ţări membre – Germania sau Franţa - au profitat de faptul că au fost semnate o serie de contracte înainte de 1 august 2014 pentru a livra bombe, proiectile reactive sau tunuri către Moscova. În plus, companii franceze au furnizat camere cu imagine termică, sisteme de navigaţie pentru avioanele de vânătoare, elicoptere de atac sau tancurile ruseşti, relatează eurasiantimes.com.

Practic, atunci, ca şi acum, ţările occidentale subvenţionează dezvoltarea şi întărirea puterii militare ruseşti. Ce încredere i se poate acorda unei ţări care spionează, fură sau jefuieşte tot ce propria economie este incapabilă să producă?

 

Ce ne rezervă viitorul?

Pe 11 mai, secretarul american pentru Comerţ a declarat în cadrul unei audieri din Senatul american că sancţiunile împotriva Rusiei o să oblige această ţară să caute surse alternative de procurare a componentelor cheie. Oficialul american a mai declarat că s-au primit rapoarte de la ucraineni care arătau că echipamentele ruseşti erau pline de semiconductori „împrumutaţi” de la maşini de spălat vase şi frigidere arată portalul www.thedrive.com.

Deşi firmele menţionate au suspendat toate transporturile către clienţii din Rusia şi Belarus şi respectă sancţiunile economice impuse de statele occidentale, nu se poate cunoaşte modalităţile prin care Rusia îşi procură sau va încerca procurarea de echipamente de interes pentru industria de apărare. Mai mult, nu există anumite restricţii de export sau controale pentru anumite produse electronice şi mai ales există breşe sau „portiţe” pentru exportarea componentelor electronice sensibile.

Există numeroase exemple care arată că sancţiunile impuse afectează masiv industria de apărare rusă, iar printre victime se vor afla numeroase sisteme dependente de tehnologia occidentală, accesul fiind blocat datorită sancţiunilor economice. Iar dovezile furnizate recent de Ucraina referitoare la utilizarea componentelor vechi în diferite sisteme de arme, în particular racheta de croazieră Kh-101, le va face mai puţin eficiente.

Ţinând cont de dependenţa aproape totală a Rusiei de tehnologia occidentală - microcipuri, semiconductori şi alte componente electronice – dar şi de relaţiile cordiale ale Rusiei cu China, ţară producătoare şi falsificatoare a acestor componente, rămâne de văzut care vor fi efectele pe termen lung al acestor sancţiuni, cel puţin în privinţa componentelor high-tech, cum ar fi cipurile.