09 iulie 2019

Departamentul de Stat din SUA a aprobat o posibilă vânzare de armament către Taiwan, în valoare de 2,2 miliarde dolari

Bianca Pavaluca

Departamentul de Stat din Statele Unite a aprobat o posibilă vânzare de armament către Taiwan, care se ridică la valoarea de 2,2 miliarde de dolari, în pofida criticilor din partea Chinei, au transmis luni reprezentanţii Pentagonului, citaţi de Reuters.

Armamentul cerut de Taiwan constă în 108 tancuri M1A2T Abrams, 250 rachete Stinger şi echipamente auxiliare.

Pentagonul a transmis că vânzarea de armament nu va altera balanţa militară din regiune, în contextul în care China a cerut Statelor Unite să anuleze vânzarea. Ministerul de Externe din China a transmis luna trecută că este îngrijorat de posibilitatea ca Taiwanul să achiziţioneze armament din Statele Unite.

Biroul Prezidenţial al Taiwanului şi-a exprimat „sincera recunoştinţă” faţă de Guvernul Statelor Unite pentru aprobarea achiziţiei.

„Taiwanul îşi va accelera investiţiile în domeniul Apărării şi va continua să îmbunătăţească relaţiile de securitate cu Statele Unite şi alte ţări cu viziuni similare”, a transmis Chang Tun-han, purtător de cuvânt al preşedintelui din Taiwan.

Statele Unite sunt principala sursă de armament pentru Taiwan.

Administraţia de la Beijing a făcut apel luni Statelor Unite să retragă oferta de armament către Taiwan şi a transmis că se opune vehement vânzării.