20 mai 2019

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de rachete de apărare aeriană în Coreea de Sud

Marinela Sarbu

Departamentul de Stat al SUA a aprobat 314 milioane de dolari pentru posibile vânzări de rachete de apărare aeriană în Coreea de Sud, a anunţat vineri Pentagonul, pe fondul reapariţiei tensiunilor pe peninsula coreeană, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Coreea de Sud, un aliat cheie al Statelor Unite în Asia, a cerut achiziţionarea a până la 94 rachete SM-2 folosite de nave împotriva ameninţărilor aeriene, 12 sisteme de orientare şi asistenţă tehnică pentru un cost total de 313,9 milioane dolari, conform site-ului Agenţiei americane de Cooperare şi Securitate (DSCA).

Agenţia, o unitate a Departamentului de Apărare, a emis joi autorizaţia, notificând Congresul privind o eventuală vânzare.

Vânzarea propusă vine după ce Coreea de Nord a criticat recent achiziţiile de către Coreea de Sud din domeniul apărării din Statele Unite, inclusiv sosirea primelor avioane invizibile pe radar F-35.

Coreea de Sud utilizează deja rachete SM-2 dezvoltate de Raytheon Co, dar construieşte mai multe distrugătoare de apărare anti-rachetă echipate cu armament.

Separat, Japonia, un alt aliat important al SUA în regiune, de asemenea, a autorizat cumpărarea de rachete aer-aer cu rază medie în valoare de 317 milioane de dolari de la Washington, a transmis DSCA.