09 octombrie 2019

Departamentul Apărării din SUA: Trump s-a consultat cu Esper şi alţi oficiali de la Pentagon înainte de a decide retragerea trupelor americane din unele zone din nordul Siriei

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a consultat cu oficialii de la Pentagon înainte de a lua decizia retragerii trupelor americane din unele zone din Siriei, în contextul unei iminente ofensive turceşti, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de site-ul Military.com.

Sursă foto: Mediafax

Secretarul Apărării, Mark Esper, şi şeful Statului Major interarme, generalul Mark Milley, "au fost consultaţi în ultimele zile de către preşedinte cu privire la situaţia şi eforturile de protejare a forţelor americane din nordul Siriei în faţa acţiunilor militare ale Turciei", a declarat purtătorului de cuvânt, după ce presa americană a relatat că decizia lui Trump i-a luat prin surprindere pe oficialii de la Pentagon.

Anunţul retragerii a fost făcut duminică, după o convorbire telefonică a lui Trump cu omologul său turc, Recep Erdogan.

"Din păcate, Turcia a ales să acţioneze unilateral. Drept urmare, pentru a le asigura siguranţa, am retras forţele SUA din nordul Siriei din calea unei potenţiale incursiuni turceşti", a adăugat reprezentantul Pentagonului.

Oficialii de la Washington au declarat că trupele americane din Siria nu vor părăsi ţara, ci doar vor fi dislocate în alte zone.

Un oficial SUA a confirmat că militarii americani au început deja să părăsească zona din nordul Siriei unde se preconizează că va avea loc ofensiva turcă.