08 octombrie 2019

Democraţii din Congresul SUA au citat Pentagonul pentru documentele privind Ucraina

Teodora Marinescu

Democraţii din Congresul Statelor Unite au trimis citaţii Pentagonului şi Biroului pentru Buget de la Casa Albă, prin care cer documentele legate de decizia preşedintelui american Donald Trump de a bloca ajutorul militar acordat Ucrainei, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Citaţiile au fost date în urma acuzaţiilor că Donald Trump a oprit special ajutorul militar, pentru a putea pune presiune pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi pentru a obţine favoruri politice.

"Comisiile investighează în ce măsură a pus în pericol, preşedintele Donald Trump, securitatea naţională pentru a pune presiune pe Ucraina să intervină în alegerile din 2020 prin blocarea ajutoarelor militare oferite de Congres pentru a ajuta să răspundă agresiunilor din partea Rusiei, precum şi eforturile de a încerca să ascundă aceste lucruri", se arată într-un comunicat.

Departamentul Apărării şi Biroul pentru Buget trebuie să predea documentele până la data de 15 octombrie.

Camera Reprezentanţilor din SUA a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor i-a trimis citaţii secretarului de Stat Mike Pompeo prin care îi solicită să ofere toate documentele referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina.