01 iunie 2019

Delegaţie a rezerviştilor voluntari, întâlnire cu şeful Statului Major al Armatei române

Monitorul Apărării şi Securităţii

O delegaţie a rezerviştilor voluntari din cadrul Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă din România s-a întâlnit cu generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General al Armatei române, se arată într-un comunicat al AORR.

Sursă foto: Mediafax

"La data de 29.05.2019, la sediul Statului Major al Apărării (SMAp), o delegaţie a rezerviştilor voluntari din Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România (AORR) a fost primită de domnul general Nicolae-Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Apărării. Întâlnirea face parte dintr-o serie de demersuri întreprinse cu scopul de a ajuta la deblocarea procesului de aprobare a proiectului de amendare a Legii 270/2017 privind statutul militarilor rezervişti voluntari şi, mai ales, pentru revizuirea normelor de aplicare a legii, în vederea creării condiţiilor pentru implementarea unitară a acestora şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de selecţie, instruire şi dezvoltare pentru rezerviştii voluntari", anunţă AORR.

"Discuţiile s-au concentrat asupra problemelor administrativ-organizatorice cu care s-au confruntat rezerviştii voluntari de la înfiinţarea acestei categorii de personal. În mod special, propunerile AORR au vizat prezentarea aspectelor care duc la aplicarea neuniformă şi interpretarea prevederilor acestora, în mod diferit de la un caz la altul. Zonele în care s-au constatat astfel de divergenţe includ: salarizarea, echiparea, relaţiile cu unităţile angajatoare (civile) şi contractoare (militare), pregătirea, instruirea şi certificarea rezerviştilor voluntari. Tot despre o implementare unitară s-a discutat şi în privinţa comunicării publice şi a promovării serviciului militar voluntar, ocazie cu care delegaţii AORR au propus aprobarea unui pachet de informaţii, inclusiv a unui chestionar, care să fie analizat, aprobat şi distribuit ulterior către toate punctele de contact", precizează AORR.

A fost abordată şi tema adaptării cadrului normativ la statutul dual de militar rezervist şi angajat în mediul civil, prin măsuri precum comasarea zilelor de serviciu militar într-o singură perioadă de 15 zile calendaristice consecutive pe an, pentru inducţie mai bună şi reducerea tensiunilor cu angajatorii civili, clarificarea modului în care perioada de contract va fi considerată vechime în muncă, repartizarea candidaţilor pe funcţii, dezvoltarea unor cursuri de carieră şi specializare cu program flexibil, încurajarea unor relaţii normale, de camaraderie şi colaborare, între rezerviştii voluntari şi militarii profesionişti.

Şeful Statului Major al Apărării a aprobat ca cei doi militari rezervişti care vor participa la programul Young Reserve Officers Workshop (YROW) organizat de Confederaţia Internaţională a Ofiţerilor de Rezervă (CIOR) să poată purta uniforma pe timpul activităţilor din luna august, la Tallinn, în Estonia. În privinţa participării rezerviştilor voluntari la evenimente internaţionale sub egida CIOR, şeful Statului Major a fost de acord cu includerea acestora în Planul de relaţii internaţionale, în vederea acordării de fonduri de la buget în anumite condiţii.

"În finalul discuţiei, s-a decis crearea unui Grup de lucru format din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale cu responsabilităţi în domeniul rezervei voluntare şi reprezentanţi ai acestui corp de militari şi a unui compartiment dedicat acestui domeniu în cadrul Statului Major al Apărării. Propunerile membrilor AORR au fost primite într-o notă pozitivă, fiind recunoscută oportunitatea lor şi necesitatea de a continua acest dialog. S-a stabilit convocarea membrilor AORR în viitor, pentru dezvoltarea subiectelor prezentate. Componenta rezerviştilor voluntari din AORR mulţumeşte şefului Statului Major al Apărării pentru disponibilitatea de a discuta şi rezolva aspectele ridicate de aceştia în cadrul întâlnirii şi se angajează să sprijine în continuare procesul de edificare a noului corp al rezerviştilor militari", se mai arată în comunicat.