27 august 2018

Defense News: SUA ar putea desfăşura drone de tip MQ-9 Reaper la Baza 71 aeriană Câmpia Turzii

Mircea Olteanu

Forţele aeriene ale SUA au construit un hangar la Baza 71 aeriană Campia Turzii care ar putea fi folosit pentru operarea de drone MQ-9 Reaper în scopul intensificării operaţiunilor de recunoaştere şi culegere de informaţii în estul Europei şi Marea Neagră, relatează site-ul Defense News, citând un document al aviaţiei americane.

Sursă foto: Mediafax

Reprezentanţii Forţelor Aeriene Statele Unite în Europa au refuzat să comenteze dacă există planuri concrete pentru operarea de drone MQ-9 la Câmpia Turzii în viitorul apropiat.

Potrivit unui document al Forţelor Aeriene Statele Unite în Europa, obţinut de Defense News, în care sunt listate proiectele de construcţii la Câmpia Turzii ale Forţelor aeriene americane, un nou hangar, construit aici între octombrie 2017 şi mai 2018, va putea găzdui drone cu rază lungă de acţiune - probabil MQ-9 - şi va îndeplini toate "cerinţele de securitate" necesare pentru operaţiuni cu aeronave fără pilot.

Generalul Roy Agustin, directorul pentru logistică şi inginerie al Forţelor Aeriene SUA în Europa, a confirmat că hangarul "ar putea cu siguranţă să deservească un MQ-9", însă ar putea fi folosit şi pentru avioane cu pilot cum ar fi F-15 şi A-10, care au fost temporar trimise în România în ultimii ani.

Statele Unite au indicat clar că sunt interesate să-şi intensifice operaţiunile de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere în estul Europei.

În luna mai, Forţele aeriene americane au început să opereze drone MQ-9 de la baza Miroslawiec din Polonia, precizând doar că dronele nu sunt echipate cu armament şi desfăşoară doar operaţiuni de colectare de informaţii, supraveghere şi recunoaştere (ISR).

Un pilot de MQ-9 Reaper a declarat pentru publicaţia Air Force Times că este puţin probabil ca aceste drone să efectueze zboruri deasupra unor zone de război, precum Ucraina, din cauza riscului escaladării conflictului.

Jim Townsend, fost asistent adjunct al secretarului Apărării pentru Europa şi NATO, actualmente membru al Center for a New American Security, a declarat că cel mai probabil SUA ar putea folosi drone MQ-9 staţionate în România pentru a monitoriza Marea Neagră, cu scopul obţinerii unei imagini mai clare privind activităţile ruse în această regiune.