30 noiembrie 2022

Declaraţie în premieră la Berlin. Germania recunoaşte că este responsabilă pentru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina

Iulian Moşneagu

Ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann, a recunoscut că Germania este responsabilă pentru războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, deoarece a sprijinit gazoductul Nord Stream 2.

Sursă foto: Mediafax

"Ştiind ceea ce ştim astăzi, decizia de a continua Nord Stream 2 după anexarea Crimeei în 2014 a fost contribuţia Germaniei la izbucnirea războiului din Ucraina", a declarat Buschmann în discursul de bun venit al unei reuniuni a miniştrilor justiţiei din cadrul G7, la Berlin, potrivit POLITICO.

El a adăugat că este de datoria Germaniei să "se confrunte direct cu acest adevăr" şi să "tragă concluziile corecte" din el.

O versiune a citatului lui Buschmann a fost, de asemenea, distribuită pe profilul Twitter al ministerului justiţiei.

Declaraţia îl contrazice indirect pe cancelarul Olaf Scholz, care a apărat mult timp gazoductul. Încă din luna decembrie a anului trecut, Scholz a catalogat Nord Stream 2 drept un "proiect al sectorului privat".

Buschmann a găzduit marţi, la Berlin, o reuniune comună a miniştrilor justiţiei din G7. Aceştia au decis că autorităţile judiciare din ţările G7 ar trebui să coopereze mai strâns în ceea ce priveşte investigarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.