31 martie 2024

De frica unui atac al Chinei, Japonia construieşte adăposturi fortificate în insulele din apropeirea Taiwanului

Florin Jipa

Sursă foto: OSINTDefender

Guvernul japonez a anunţat recent linii directoare pentru insulele periferice pentru prefectura Okinawa privind construirea mai multor adăposturi anti-bombă şi antiatomice care vor fi folosite în cazul unei invazii chineze a Taiwanului, anunţă OSINTDefender.

Adăposturile vor fi construite în curând pe insulele Ishigaki, Miyakojima, Yonaguni, Taketomi şi Tarama, ele constând din pereţi de cel puţin 30 de centimetri din beton armat cu oţel şi suficientă hrană şi apă pentru a susţine adăposturile timp de cel puţin două săptămâni.

 

La nord de aceste insule există Arhipeleagul Senkaku, disputat de Japonia, China şi Taiwan. În afară de o perioadă scurtă de timp, între 1945 şi 1972, când insulele arhipeleagului au fost administrate de SUA, ele au fost controlate de Japonia din 1895. Teritoriul este aproape de principalele căi de navigaţie şi de zonele bogate de pescuit şi pot exista rezerve de petrol în zonă.

Cu toate acestea, China a înfiinţat zona de identificare a apărării aeriene din Marea Chinei de Est, la 23 noiembrie 2013, când Partidul Comunist Chinez a inclus şi Insulele Senkaku în aceasta şi a anunţat că va solicita tuturor aeronavelor care intră în zonă să depună un plan de zbor şi să prezinte informaţii privind frecvenţa radio sau transponderul.