18 iulie 2022

De frica Rusiei, Suedia măreşte cu 120 numărul de avioane de luptă Gripen

Florin Jipa

Generalul Carl-Johan Edstrom, şeful Forţelor Aeriene Suedeze, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina şi aderarea ţării la NATO necesită creşterea numărului de aeronave multirol.

Sursă foto: Wikimedia

Edstrom a subliniat că Forţele Aeriene dezvoltă o strategie în care numărul de aeronave Gripen din structura operaţională va creşte cu până la 120 de aparate, prin înfiinţarea unei noi unităţi de aviaţie, a şaptea, dotată cu acest tip de avion.

Din cele 120 de avioane Gripen, cel mai probabil 60 vor fi varianta modernă E, în timp ce celelalte 60 vor fi modelul C/D, a mai precizat generalul Edstrom, conform Defense News..

Totodată, Suedia va juca un rol important în Alianţa Nord-Atlantică după aderare, având capacitatea de a fabrica aeronave multirol, alături de Statele Unite şi Franţa. Generalul Carl-Johan Edstrom a ţinut să precizeze că ţara sa dezvoltă deja noul tip de aeronavă multirol, de generaţia a 6-a, ce va intra în dotarea Forţelor Aeriene după 2035.

De asemenea, Suedia îşi va moderniza flota de aeronave Gripen C/D cu radare moderne şi noi tipuri de arme, a completat oficialul suedez.

Suedia şi-a mărit bugetul Apărării după ce Vladimir Putin a anunţat declanşarea războiului din Ucraina, de la 1,5% din PIB la 2%, majoritatea fondurilor suplimentare mergând către înzestrare.