26 februarie 2024

De ce Germania nu livrează rachete cu rază lungă Ucrainei? Olaf Scholz îşi explică reticenţa

Diana Nunut

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat luni că este reticent în privinţa livrării de rachete cu rază lungă Taurus în Ucraina, pe motiv că războiul ar putea escalada şi ar atrage ţara în acest conflict, notează AP.

Sursă foto: Mediafax

Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, şi îşi intensifică şi mai mult sprijinul în acest an. Însă Scholz a blocat luni de zile dorinţa Ucrainei de a obţine rachete Taurus, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri şi care, teoretic, ar putea fi folosite împotriva unor ţinte aflate la mare distanţă de teritoriul rusesc.

În cadrul unei conferinţe de redacţie a agenţiei germane de presă dpa, Olaf Scholz a explicat hotărârea sa de a ajuta Ucraina, însă fără să determine o escaladare a războiului şi să atragă Germania şi NATO în el.

Potrivit AP, cancelarul german a declarat că ajutorul nu constă strict în oferirea sistemului Taurus ucrainenilor şi că dintr-un asemena sprijin ,,ar putea rezulta o participare la război", pe care lumea nu o conştientizează în totalitate.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, el a sugerat că dezbaterea germană privind rachetele Taurus a pierdut din vedere ceea ce are nevoie de fapt Ucraina în prezent. ,,Ceea ce îi lipseşte Ucrainei este muniţia la toate distanţele... posibile, dar nu în mod decisiv acest lucru din Germania", a declarat Olaf Scholz, potrivit sursei citate.