18 octombrie 2020

De azi, Iranul poate importa şi exporta arme

Florin Jipa

Embargoul ONU asupra livrărilor către Iran şi a exporturilor Iranului a armelor convenţionale expiră astăzi, la cinci ani de la implementarea JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) în baza Rezoluţiei Consiliului de Securitate ONU nr 2231.

Sursă foto: Profimedia

La jumătatea lunii august, Statele Unite au anunţat că nu au reuşit să treacă prin Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite rezoluţia prin care cerea prelungirea embargoului privind armele în Iran.

Cu toate acestea, pe 21 septembrie, SUA au introdus sancţiuni unilaterale: „Statele Unite au restabilit acum sancţiunile ONU asupra Iranului", a postat pe o reţea socială preşedintele Donald Trump, după ce a semnat un ordin executiv.

Rusiei nu îi este frică de sancţiunile americane

Rusia nu este speriată de sancţiunile americane, deoarece este obişnuită cu ele, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Sergey Ryabkov, conform Tass.

Rusia îşi dezvoltă relaţiile pe mai multe domenii cu Iranul şi cooperarea tehnico-militară va fi una dintre aceste aspecte, a completat diplomatul rus.

Nici Iranul nu va respecta condiţiile impuse de SUA: „Începând de duminică, vom putea să vindem armele noastre cui dorim şi să cumpărăm arme de la cine dorim”, a declarat preşedintele Hassan Rouhani, conform Tasnim.