21 mai 2021

David Saranga, ambasadorul Israelului în România: „Este un oraş subteran, construit ca un buncăr. Acolo sunt ascunse rachetele!”

Florin Jipa

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, E.S. David Saranga, ambasador al Israelului în România, vorbeşte despre situaţia din Israel, războiul cu Hamas şi ţintele din Fâşia Gaza, în a doua săptămână a operaţiunii „Gardianul Zidurilor”. Ce speranţe de pace şi de reală revenire la normalitate există, dar şi care sunt singurele ţări care pot ajuta concret la echilibrarea situaţiei în zonă? O discuţie necesară într-o perioadă în care ochii şi urechile lumii se îndreaptă către negocieri diplomatice şi decizii în consilii de securitate, la Ierusalim şi la ONU.

Sursă foto: Mediafax

David Saranga, despre banii pentru Hamas: ,,Ei îi folosesc pentru terorism!”

Invitatul lui Bogdan Nicolae devoalează totodată de unde vin banii care finanţează gruparea teroristă Hamas, dar şi ce este ,,metroul” Hamas, punctul sensibil al grupării teroriste.

David Saranga: În primul rând, Iran care susţine pe Hamas, care sprijină, care trimite nu numai armament, dar şi bani. În al doilea rând, sunt bani care vin din Quatar. În al treilea rând, sunt banii care vin din diferite ţări sau din alte părţi şi ei reuşesc să folosească aceşti bani nu numai pentru societate, nu numai pentru infrastructura de sănătate. Îi folosesc pentru terorism.”

 

David Saranga, despre ,,metroul” Hamas: ,,Am reuşit să distrugem zeci de kilometri de tunele sau de oraş subteran”

,,Este un oraş subteran, construit ca un buncăr, din două motive. Unu: să se ascundă toţi teroriştii şi în al doilea rând acolo sunt ascunse rachetele şi armamentele. Şi noi am aflat asta. Nu este ceva uşor atunci când noi încercăm să bombardăm acest oraş subteran pentru că atunci când vorbim despre un tunel, vorbim despre un tunel care nu este ceva mare, aşa că trebuie să fim foarte precişi pentru a lovi locul respectiv.

Da, e adevărat, am reuşit să distrugem zeci de kilometri de tunele sau de oraş subteran, dar mai este acolo. (…) Vorbim despre mai mult de 100 de km care au fost construiţi în ultimii şapte ani. Şi tunelurile respective sunt numai cele din Fâşia Gaza. Mai sunt alte tuneluri care vin din Egipt, care vin din Sinai, de unde ei aduc marfă şi armament.”

 

David Saranga, despre valoarea Acordurilor Abrahams: ,,Singurii care pot ajuta Israelul sunt SUA şi Egiptul!

,, Singurul mod de a ajuta, singurul mod pentru a înceta situaţia, este (implicarea) Statelor Unite şi a Egiptului. Eu nu văd nicio altă ţară, guvern, oricine care să poată ajuta. Bineînţeles, după ce ne vom întoarce la normalitate, atunci vrem să vedem cum Autoritatea Palestiniană se alătură acordurilor respective (n.r. Acordurile Abrahams). Dar, în momentul de faţă, nu văd cum unul poate să ajute pe celălalt.”

 

David Saranga: ,,În acest război, lucrurile s-au schimbat!”

2014-2021. Şapte ani de pace şi un război de şapte ori mai intens. Care este intensitatea actualului război? Comparat cu războiul împotriva Hamas din 2014, cât de diferit este actualul război?

,,Un lucru este diferit din alte conflicte sau din războiul pe care l-am avut cu Hamas. În trecut, noi am început încet şi încet-încet am intensificat atacurile. În acest război, lucrurile s-au schimbat. Am început cel mai tare şi am continuat să lovim şi mai tare. Ce a făcut Israelul în 4-5 zile este ceva care acum şapte ani a făcut în două săptămâni. Şi din acest motiv, eu cred că în câteva zile, lucrurile vor înceta”, explică ambasadorul Israelului în România.  

 

David Saranga: ,,În Fâşia Gaza este o competiţie între Jihadul Islamic şi Hamas”

E.S. David Saranga vorbeşte, în cadrul interviului, despre scopul declarat al grupării teroriste Hamas. Invitatul lui Bogdan Nicolae punctează faptul că Israelul s-a retras complet din Fâşia Gaza în anul 2005 şi că palestinienii nu sunt sub nicio formă duşmanii israelienilor.

,,Scopul Hamas-ului este foarte clar şi ei au declarat asta: acela de a şterge Israelul de pe hartă.  (…) În Fâşia Gaza este o competiţie între Jihadul Islamic, o mişcare teroristă mai mică şi Hamas, o mişcare teroristă mai mare. Sunt într-o competiţie cine va lovi mai tare statul Israel.”

 

David Saranga: ,,Noi vrem să trăim în pace cu palestinienii, cu vecinii noştri!”

,,Eu ştiu că, o parte, din populaţie sprijină pe Hamas. Nu putem să zicem că populaţia Palestinei din Fâşia Gaza este total împotriva Hamas. Dar, în acelaşi timp, sunt mulţi care nu sunt de acord, dar nu au ce să facă. Eu repet: palestinienii nu sunt duşmanii noştri, Hamas este duşmanul nostru! Noi vrem să trăim în pace cu palestinienii, cu vecinii noştri. Noi nu vom merge nicăieri. Ei nu vor merge nicăieri. Vom rămâne în acelaşi loc şi trebuie să ştim cum să trăim împreună. Problema este că Hamas-ul nu ajută, Hamas-ul nu vrea această convieţuire. Şi vedem ce se întâmplă astăzi.”

 

David Saranga: ,,Israelul s-a retras din Fâşia Gaza din 2005”

,,Nu există nicio prezenţă a Israelului în Fâşia Gaza de atunci. Nu sunt aşezări, nu există nimic care aparţine Israelului. Dar, din momentul în care noi ne-am retras a început această ploaie de rachete care au venit din Fâşia Gaza către Sudul Israelului. Aşa că sunt persoane care trăiesc această situaţie de ani de zile şi din acest motiv atunci când vorbim despre normalitate, noua normalitate este linişte peste tot. Trebuie să punem capăt lansării de rachete asupra oricărui oraş în Israel”, conchide ambasadorul David Saranga.