21 septembrie 2021

Datele a peste 250 de translatori afgani care au lucrat pentru forţele britanice au fost dezvăluite, din greşeală, de un angajat al ministerului apărării din UK

Andreea Soare

Un angajat al ministerului britanic al apărării a dezvăluit, din greşeală, numele a peste două sute de translatori afgani care au lucrat pentru forţele britanice în Afganistan şi care, acum, se ascund de talibani, scrie DailyMail.co.uk.

Sursă foto: Mediafax

Un oficial britanic a trimis un e-mail către peste 250 de afgani – care se ascund de talibani – pentru a-i întreba care este locaţia lor. E-mailul a inclus, însă, toate adresele celorlalţi destinatari. Pentru cei mai mulţi dintre aceştia, adresele de e-mail erau chiar numele lor şi aveau şi poze ataşate. Toate aceste informaţii au putut fi văzute de către fiecare destinatar al mesajului din echipa Marii Britanii de Relocare şi Politică de Asistenţă pentru Afgani. Astfel, dacă talibanii prind un singur translator afgan din cei care au primit acest e-mail, vor avea informaţiile tututor celorlalţi afgani.

Oficialul britanic ar fi putut trimite acest e-mail folosind opţiunea „blind copy”, care împiedică destinatarii unui e-mail comun să vadă cine a mai primit acelaşi mesaj. 

Seara trecută, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a cerut o investigaţie urgentă privind această problemă. După mai mulţi ani în care au luptat alături de forţele britanice, mulţi dintre aceştia urmau să fie primiţi în Afganistan.

Unul dintre translatori a sesizat eroarea, însă cei mai mulţi dintre aceştia nu şi-au dat seama şi au răspuns e-mailului oferind detalii despre locaţia lor şi situaţia în care se află.

La 30 de minute după această eroare, ministerul britanic al apărării a trimis un alt e-mail celor 260 de translatori în care i-a rugat să şteargă e-mailul anterior întrucât adresele lor au fost „compromise”. De asemenea, le-a recomandat să îşi schimbe adresele de e-mail.

Cel mai probabil, a fost vorba despre o eroare umană.

Este, însă, a doua oară în acest an când Ministerul britanic al Apărării se confruntă cu astfel de probleme, după ce în iunie au fost găsite documente „sensibile” ale ministerului într-o staţie de autobuz din Kent.

Citeşte şi: BBC: Documente clasificate ale Ministerului britanic al Apărării, găsite într-o staţie de autobuz din Kent. Acestea conţineau inclusiv informaţii despre o posibilă prezenţă în Afganistan a militarilor britanici, după retragerea trupelor NATO şi SUA