16 septembrie 2019

Danube Protector 19: Exerciţiu tactic cu sute de marinari militari şi nouă nave fluviale, pe Dunăre

Cătălin Legănel

Sute de militari români din Forţele Navale şi din Forţele Terestre, nouă nave militare fluviale, un elicopter Puma Naval şi scafandrii militari vor participa, începând de luni, la un exerciţiu ce are loc în Delta Dunării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale, în perioada 16 - 20 septembrie, are loc cea de-a doua etapă a Exerciţiului Danube Protector 19, seria 11, ce se desfăşoară pe braţele Dunării Sfântul Gheorghe şi Sulina.

„Nouă nave militare fluviale, un elicopter Puma Naval, două plutoane de infanterie marină, o grupă de scafandri de luptă şi scafandri fluviali şi două grupe de cercetare terestră de la Brigada 9 Mecanizată <Mărăşeşti> şi de la Regimentul 528 Cercetare <Vlad Ţepeş>, în total 330 de militari, vor executa acţiuni tactice pentru neutralizarea elementelor de diversiune ale inamicului fictiv din zona fluvială, pentru respingerea unui desant, precum şi pentru menţinerea libertăţii de navigaţie. Forţele participante vor desfăşura, concomitent, activităţi de instrucţie pe braţele Sfântul Gheorghe şi Sulina, până la vărsarea acestora în mare”, au transmis reprezentanţii SMFN.

Conform scenariului exerciţiului, perturbarea căilor de comunicaţii fluviale prin infiltrare de elemente paramilitare, crearea de tensiuni în porturile din Delta Dunării şi modificarea rutelor de transport fluvial de materii prime sunt câteva dintre ameninţările pe care le vor contracara militarii din Forţele Navale şi din Forţele Terestre.

La Sulina, publicul va avea ocazia să viziteze, miercuri, 18 septembrie, în intervalul orar 15.00 - 18.00, trei nave militare fluviale, care vor fi acostate la cheul din localitate.