31 octombrie 2023

Danemarca se înzestrează cu cinci radare Ground Master 2000 Multi-Mision Compact de la Thales

Andreea Soare

Agenţia pentru Achiziţii şi Logistică a Ministerului Apărării din Danemarca (DALO) a semnat un acord cu Agenţia de Achiziţii pentru Apărare din Ţările de Jos, COMMIT (Commando Materieel en IT) pentru achiziţia a cinci radare Thales Ground Master 200 Multi-Mission Compact, anunţă Thales, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Thales

„Radarul, care va sprijini Forţele Aeriene Daneze în misiuni de supraveghere şi de apărare aeriană, oferă o capacitate sporită de analiză a situaţiei, superioritate operaţională dovedită, precum şi capabilităţi de localizare a armelor şi de susţinere a focului”, transmite compania.

„Forţele armate se confruntă atât cu ameninţări tradiţionale, cât şi cu noi tipuri de provocări, precum războiul cu drone. Detectarea rapidă şi timpurie este cheia pentru a rămâne în avantaj şi pentru a proteja activele valoroase. Astăzi, vehiculele autonome moderne fără pilot (UAV) pot sfida detectarea de către sistemele radar tradiţionale, iar adversarii pot exploata viteza redusă şi capacităţile de atac coordonat ale acestor aeronave pentru a satura spaţiul aerian într-un conflict”, se arată în comunicat.

GM200 MM/C din familia Ground Master 200 oferă simultan şi cu acurateţe detecţie, urmărire şi clasificare împotriva tuturor ameninţărilor actuale şi viitoare, inclusiv drone. În acelaşi timp, datorită tehnologiei 4D AESA de nouă generaţie*, GM200 MM/C le acordă operatorilor radar mai mult timp pentru a cerceta o ţintă, astfel încât să culeagă cât mai multe informaţii despre ameninţările primite. Sistemul detectează automat urmele, clasifică avioanele, rachetele, elicopterele, UAV-urile multiple şi RAM-urile (rachete, artilerie şi mortar) şi este proiectat pentru supravegherea şi apărarea aeriană, precum şi pentru localizarea armelor.

”Mă bucur foarte mult că achiziţionăm noi radare mobile pentru supravegherea spaţiului aerian. Este o capacitate avansată de care Forţele Armate au mare nevoie, având în vedere situaţia actuală de securitate”, a declarat general-locotenent Kim Jesper Jørgensen, şeful Organizaţiei pentru Achiziţii şi Logistică din Ministerul Apărării danez (DALO).

”Cooperarea este importantă, în special între ţările mai mici din Europa. Achiziţia GM200 MM/C este un exemplu al modului în care aliaţii se pot ajuta reciproc în consolidarea forţelor lor de apărare prin echipamente interoperabile. În plus, este un avantaj faptul că atât Danemarca, cât şi Ţările de Jos au configuraţii identice ale GM200 MM/C, ceea ce permite cooperarea pentru actualizări şi asistenţă”, a transmis viceamiralul Jan Willem Hartman, comandant la COMMIT.

”Acest contract între cele două guverne va oferi forţelor aeriene daneze şi forţelor armate olandeze o platformă radar comună pentru colaborare. Thales contribuie la siguranţa şi securitatea personalului militar şi a activelor de mare valoare din ţările europene NATO şi se mândreşte să sprijine naţiunile în misiunea lor de a-şi asigura suveranitatea aeriană”, spune Gerben Edelijn, CEO Thales Olanda.