24 mai 2023

Danemarca, oficial al 26-lea membru al PESCO. Încă 11 proiecte au fost adăugate listei iniţiativei de apărare a UE

Andreea Soare

Miercuri, Consiliul UE a adoptat o decizie de confirmare a participării Regatului Danemarcei la programul PESCO, statul devenind astfel al 26-lea membru al iniţiativei de cooperare în apărare.

Sursă foto: Profimedia

„PESCO se află în centrul cooperării noastre în apărare. Cu Danemarca alături de PESCO şi cu cele 11 proiecte adoptate azi, ne extindem şi întărim cooperarea”, a spus Joseph Borrell.

Consiliul UE a adoptat decizia de actualizare a proiectelor PESCO, adăugând încă 11 proiecte la cele care se dezvoltă deja din decembrie 2017.

Noile programe includ instrucţiile, sistemele aeriene, maritime şi terestre şi domeniul cibernetic:

  • European Defence Airlift - Training Academy (EDA-TA)
  • Integrated Unmanned Ground Systems 2 (iUGS 2)
  • Counter Battery Sensors (CoBaS)
  • Anti-Torpedo Torpedo (ATT)
  • Critical Seabed Infrastructure Protection (CSIP)
  • Future Short-Range Air to Air Missile (FSRM)
  • Next Generation Medium Helicopter (NGMH)
  • Integrated Multi-Layer Air and Missile Defence System (IMLAMD)
  • Arctic Command & Control Effector and Sensor System (ACCESS)
  • Robust Communication Infrastructure and Networks (ROCOMIN)
  • ROLE 2F

Franţa va conduce un program pentru stabilirea a trei şcoli de instrucţie pentru piloţi militari de transport aerian, iar Estonia va stabili un program pentru crearea unui sistem terestru autonom de sprijin de luptă. Totodată, Franţa şi Olanda vor coopera pentru crearea unui sistem de senzori contra-artilerie, în timp ce Germania va lucra cu Franţa la construirea unui demonstrator anti-torpile.

Germania, Spania, Franţa, Portugalia şi Suedia îşi vor uni forţele la un proiect condus de Italia pentru protejarea gazoductelor subacvatice şi a cablurilor de internet, ca urmare a incidentelor de anul trecut, din septembrie, privind gazoductul Nord Stream.

Germania va conduce şi o echipă care va lucra la sisteme cu rază scurtă de acţiune, aer-aer, pentru contracararea avioanelor de generaţia a 6-a.

Franţa va conduce programul „Elicopterul Mediu de Ultimă Generaţie” (NGMH-Next Generation Medium Helicopter), compus din Italia, Finlanda şi Suedia.

Italia va conduce Franţa, Ungaria şi Suedia în planificarea unui sistem integrat de apărare antiaeriană pe mai multe niveluri, în timp ce Finlanda conduce o echipă formată din Estonia, Franţa şi Suedia în conceperea unor sisteme de comandă şi control pentru a fi utilizate în zona arctică.

Suedia conduce un grup format din Estonia şi Franţa care lucrează la crearea unor comunicaţii mai bune pentru forţele dislocate, în timp ce Spania va conduce o echipă care are obiectivul creării unor ehipaje medicale militare performante.