30 august 2019

Dăncilă, răspund în legătură cu memorandumul de rechemare a lui Maior: Eu nu pot să fac pierdut un document

Teodor Bobei

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns, vineri, la Constanţa, fostului ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, care a spus că a transmis primului ministru memorandumul de rechemare a ambasadorului SUA, George Maior. „Eu nu pot să fac pierdut un document”, a spus Dăncilă.

Sursă foto: Mediafax

Întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, la Constanţa. Despre memorandul privind rechemarea ambasadorului SUA George Maior, despre care Teodor Meleşcanu a spus că l-a transmis în 8 mai, Viorica Dăncilă a spus că dacă l-ar fi primit, l-ar fi semnat.

„Eu nu pot să fac pierdut un document. Eu nu am primit acest document. Dacă l-aş fi primit, l-aş fi semnat în prima clipă. Fără nicio ezitare. Am dispus să se facă o analiză privind traseul acestui document, luni”, a spus Viorica Dăncilă.

Teodor Meleşcanu a declarat că a trimis pe 8 mai, către Viorica Dăncilă, memorandumul privind rechemarea ambasadorului României în SUA George Maior. Fostul ministru de Externe a precizat că nu prima oară când premierul „rătăceşte” documentele pe care nu şi le asumă sau pe care vrea să le respingă.

„Memorandumul privind propunerea de rechemare a dlui ambasador George Maior a fost trimis spre avizare prim-ministrului, prin poşta specială, la data de 8 mai 2019, aşa cum rezultă din documentul de expediţie, urmând ca după avizarea de către dna prim-ministru să fie trimis preşedintelui României. În ceea ce o priveşte pe dna prim-ministru, nu este pentru prima oară când <rătăceşte> documentele pe care nu şi le asumă sau pe care nu doreşte să le respingă”, a transmis Teodor Meleşcanu, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Reacţia lui Meleşcanu a venit după ce Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Argeş, că nu a primit niciun document privind rechemarea lui George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA de la fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu. Premierul a adăugat că va discuta despre subiect cu Ramona Mănescu.

George Maior este ambasadorul României în Statele Unite din iunie 2015 şi a fost şef al SRI în perioada 2006-2015. Recent a fost implicat într-un scandal cu privire la rechemarea sa în ţară, după ce un raport al Comisiei de control al SRI arăta modul discreţionar în care Maior a folosit Serviciul.

Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 219, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arată că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

Preşedintele Klaus ohannis nu a luat încă o decizie cu privire la solicitarea de rechemare a lui George Maior din funcţie.