20 iulie 2019

Dăncilă, privind nominalizarea comisarului european: Vrem o persoană care să ştie cum lucrează instituţiile europene

Raluca Lazaroi

Persoana care va fi nominalizată pentru comisar european trebuie să fie una care ştie să negocieze şi care să cunoască modul de lucru al instituţiilor europene, a declarat, vineri, la Bistriţa, premierul Viorica Dăncilă.

Sursă foto: Mediafax

Întrebată, vineri, într-o conferinţă de presă, ce persoană va susţine pentru comisar european, preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a răspuns că încă se poartă negocieri, portofoliul fiind unul foarte important pentru România.

„E nevoie de negociere. Suntem foarte atenţi la acest aspect , este foarte important pentru România. Avem deja o doamnă preşedinte al Comisiei Europene şi trebuie să începem negocierile cu a. în primul rând pentru noi este important portofoliul. Nu vorbesc despre persoană. România a avut portofolii importante, cele ale agriculturii şi dezvoltării rurale şi al politicilor regionale, două portofolii care au cea mai mare alocare financiară, dar din păcate aceste două portofolii deosebit de importante nu au adus foarte multe lucruri bune pentru România. Cred că de data aceasta trebuie să avem foarte multă atenţie, să vedem ce portofolii putem obţine la nivel european şi apoi să facem nominalizarea”, a spus premierul Dăncilă.

Premierul a mai spus că îşi doreşte nominalizarea unei persoane care cunoaşte modul de lucru al instituţiilor europene.

„Vrem să facem o nominalizare a unei persoane care cunoaşte modul cum se lucrează în instituţiile europene, care ştie să negocieze. În instituţiile europene principala armă este negocierea şi sunt convinsă că vom găsi persoana potrivită după ce vom vedea portofoliile. Cred că aici ar trebui să dăm dovadă de consens”, a răspuns premierul.

Pentru asta, premierul a spus că face apel la partidele de opoziţie, deşi a precizat că nu are „prea mari aşteptări”.

„Am văzut modul în care s-au comportat (USR – n.r.) atunci când am prezentat bilanţul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar cred că dacă într-adevăr suntem interesaţi, pentru a aduce un plus de imagine României, pentru a avea un portofoliu foarte bun, cred că ar trebui să existe acest cont sens între partidele politice şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să fim implicaţi în acest aspect”, a mai spus Dăncilă.