09 iunie 2019

Dan Barna: Guvernul Republicii Moldova trebuie recunoscut, însă România dovedeşte politica noastră externă nu există

Ana Petrescu

Dan Barna a declarat că Guvernul Republicii Moldova trebuie recunoscut, însă România dovedeşte politica noastră externă nu există. Preşedintele USR s-a întrebat dacă poate transmite cineva la MAE că reacţia României este sub cea a UE, unde ţara noastră poate fi „un jucător important”.

Sursă foto: Mediafax

„Politica externă a României din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut. Daca “organizarea” votului din diaspora nu a fost, in evaluarea doamnei Prim Ministru, un motiv suficient sa fie demis, iata ca domnul Melescanu aduce in aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunica cineva la Externe ca reactia Romaniei este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde Romania are toata legitimitatea sa fie un jucator important. Apelul la calm in Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: vointa Parlamentului trebuie respectata iar guvernul pe care Maia Sandu il conduce trebuie recunoscut! De către Guvernul României”, a scris Dan Barna, duminică pe Facebook.

Guvernul României a făcut un apel la toate forţele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic şi voinţa cetăţenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019, în contextul evenimentelor politice de la Chişinău.

Prima şedinţă a noului Guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu, va avea loc luni la ora 11.00, a transmis prim-ministrul în cadrul unei conferinţe de presă. Maia Sandu a transmis că şedinţa de luni va avea loc în incinta Parlamentului, nu a Guvernului.

Mii de persoane au participat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău la un miting de amploare, pentru respectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale.

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului şi suspendare a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte.

Pavel Filip, care a preluat funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor în data de 6 septembrie.