12 ianuarie 2019

Damen România:" Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare"

Indira Crasnea

Damen Galaîi (România) spune într-un comunicat oficial, remis duminică MAS, după anunţul suspendării licitaţiei pentru corvete, că susţine "pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale".

Sursă foto: Mediafax

în comunicatul companiei se spune:

"Damen a aflat că procedurile de licitaţie privind Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională” au fost suspendate de către Ministerul Apărării Naţionale. Facem următoarele afirmaţii cu privire la acest subiect 

 -          Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei.

-          Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere.

-          Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale.

-          Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare.

-          Damen precizează că oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forţelor Navale Române. Suntem încrezători în experienţa noastră vastă în cadrul şantierului naval Damen Galati, unde oferim un produs demonstrat ca fiind avansat din punct de vedere tehnologic sunul construit respectand termenele limită şi costurile specificate:

o   Cu o istorie de peste 90 de ani, Şantierul Naval Damen a început activitatea sa în Galaţi în urmă cu 25 de ani în calitate de partener, şi mai târziu ca acţionar principal. Grupul Damen a investit considerabil în şantierul naval, făcând din Damen Galaţi una dintre cele mai de succes privatizări din istoria României. Peste 1300 de nave au fost lansate în decursul celor 90 de ani de activitate.

o   Şantierul Naval Damen Galaţi a construit o poveste de succes în ultimii 25 de ani. Am construit începând cu anul 2002 peste 400 de nave şi peste 30 de nave militare care deservesc peste 30 de forţe navale şi de pază a coastelor în toată lumea, incluzând state membre NATO şi UE.

o   Şantierul naval Galaţi a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de produse militare din România, Grupul Damen beneficiind în mod extraordinar de experienţa găsită aici, managerii fiind locali şi bazandu-se pe o lungă istorie de construcţie a navelor.

o   Damen Galaţi a devenit cel mai important şantier naval al diviziei de apărare şi securitate a Grupului Naval Damen. De asemenea, Damen Galaţi este singurul şantier naval din România cu o experienţă în construirea vaselor militare de peste 20 de ani.

-          Acesta este al patrulea an de proceduri de când România a început negocierile pentru o nouă capacitate navală de apărare, iar 2019 ar fi fost anul în care am fi sărbătorit lansarea primei nave, în locul acestei suspendări. Astfel, în loc de lansarea primei nave Sigma pentru marina română, inginerii români de la Şantierul Naval Damen Galaţi au sărbătorit la finalul anului trecut lansarea unei corvete Sigma pentru marina mexicană, unde au avut o contribuţie directă. Acesta a fost a 11-a navă Sigma construită de Grupul Damen.

-          Damen consideră că oferta sa este cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS) şi din Uniunea Europeana. Acestea pot fi construite în România de către Damen Galati intr-un  şantier naval existent, cu forţă de muncă locala şi ingineri români care ar putea începe lucrările imediat după semnarea contractului şi finalizând toate acestea prin respectarea tuturor termenelor limită.

-          Damen este pe deplin hotărât să răspundă în continuare aşteptărilor României, fiind un partener de nadejde, pe baza celei mai bune soluţii tehnice, prin singurul şantier naval militar din România care a construit 30 de nave pentru forţe navale şi garzi de coastă din lume"