24 mai 2018

Damascul susţine că poziţii ale armatei siriene au fost atacate aerian de coaliţia coordonată de SUA

Mircea Olteanu

Mass-media de stat de la Damasc susţine că avioane ale coaliţiei coordonate de SUA au atacat joi dimineaţă poziţii ale forţelor armate siriene în estul Siriei, însă Washingtonul neagă informaţiile despre acest incident, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

"Unele din poziţiile noastre militare între Albu Kamal şi Humeima au fost vizate în zori de agresiunea avioanelor coaliţiei americane", releatază agenţia siriană SANA, citând o sursă militară.

Atacul aerian a cauzat doar pagube militare şi a avut loc la mai puţin de 24 de ore după un atac al militanţilor reţelei State Islamic în aceeaşi regiune, a precizat SANA.

Un oficial militar american însă a negat informaţiile vehiculate de presa siriană.

"Nu avem nicio informaţie operaţională privind un raid al coaliţiei coordonate de SUA împotriva unor forţe sau ţinte pro-regimul sirian", a declarat căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Reţeaua teroristă Stat Islamic (SI) continuă să fie prezentă în unele regiuni deşertice izolate din Siria, în pofida înfrângerilor majore suferite în cursul anului trecut. Coaliţia coordonată de Statele Unite a reluat recent campania de bombardament ce vizează forţele SI din Siria.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat joi că militanţii Stat Islamic se confruntă cu forţe loiale regimului sirian la vest de fluviul Eufrat, şi cu miliţiile arabe şi kurde, susţinute de SUA, la est de fluviu.

OSDO a transmis că atacul aerian al coaliţiei s-a soldat cu decesul mai multor membri ai unei miliţii străine care sprijină regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.