16 mai 2022

Daily Mail: Rusia dislocă rachete Iskander la graniţa cu Finlanda

Andreea Soare

Rusia pare să fi început dislocarea unor rachete Iskander la graniţa cu Finlanda, la doar o zi după ce ţara a anunţat că va adera la NATO, scrie Daily Mail.

Sursă foto: Captura ecran

Un video publicat pe reţelele de socializare arată camioane care transportă rachete balistice Iskander  pe o autostradă din Rusia care duce spre Vîborg, aflat la graniţa cu Finlanda.

Acest video apare la o zi după ce Finlanda şi Suedia  au anunţat că vor adera la NATO. De asemenea, luni dimineaţa ministerul afacerilor externe din Rusia a numit anunţul celor două ţări „o greşeală enormă” care se va confrunta cu „mari consecinţe”.

Vîborg se află la doar 48 de km de graniţa cu Finlanda şi la 217 km de Helsinki. Rusia a ameninţat, anterior, că va disloca arme nucleare la graniţa cu ţările baltice.

Iskander este o rachetă balistică de bătaie mică dezvoltată de Rusia, care a intrat în serviciul rusesc în 2006, când a înlocuit rachetele Scud şi Tochka.  Despre rachetele ruseşti Iskander se ştie că sunt ţinute în Kaliningrad şi, de la începutul războiului din Ucraina, în Belarus.

Astăzi a început în Estonia şi exerciţiul militar Siil la care participă peste 15.000 de militari din 10 ţări, inclusiv Finlanda, Suedia şi un mic detaşament din Ucraina. Acesta va avea loc la doar 64 de km de cea mai apropiată bază militară rusească, iar scenariul exerciţiului presupune răspunsul la un atac din partea Rusiei.