MAS Raport SpecialLEVANT: Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Cutremur. Sute de morţi în Maroc. Specialişti: Din 1900 nu a avut loc un cutremur de acestă magnitudine / Casele din erau gândite pentru un seism de asemenea amploare

Gabriel Negreanu

Sute de persoane au fost ucise după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Sursă foto: Mediafax

"Cutremurele de această dimensiune în regiune sunt neobişnuite, dar nu total neaşteptate. Din 1900, nu au existat cutremure cu magnitudinea 6 sau mai mare pe o rază de 500 km de acest cutremur şi doar nouă cutremure cu magnitudinea magnitudinea 5", a precizat US Geological Survey.

Casele din zonă nu erau pregătite pentru una semnea cutremur.

Organismul american a prezis că "sunt probabile pagube semnificative, iar dezastrul este potenţial răspândit", menţionând că multe persoane din zonă locuiesc în structuri care sunt "foarte vulnerabile la cutremure".

Echipele de salvare din Maroc au dificultăţi în a ajunge în zonele cele mai afectate de cutremurul, deoarece drumurile din apropiere sunt avariate şi blocate, a anunţat televiziunea de stat Al Aoula TV.

Epicentrul a fost în Munţii Atlas, situat la aproximativ 72 de kilometri sud-vest de Marrakech, un oraş cu aproximativ 840.000 de locuitori şi o destinaţie turistică populară.