27 iulie 2019

Curtea Supremă a Venezuelei a anulat decizia referitoare la revenirea ţării în TIAR

Andrei Vacaru

Curtea Supremă a Venezuelei a anulat vineri decizia Parlamentului, condus de opoziţie, de revenire a ţării în Tratatul Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR), acord care ar fi oferit cadrul legal pentru o eventuală intervenţie militară în ţara sud-americană, informează France 24.

Sursă foto: Mediafax

Instanţa Supremă, formată din judecători loiali regimului Nicolas Maduro, a decis că hotărârea Parlamentului de la Caracas nu are nicio bază legală.

Fostul preşedinte al ţării, Hugo Chavez, a decis în 2012 retragerea ţării din TIAR, pact de apărare care include 17 ţări, printre care şi Statele Unite ale Americii.

Marţi, liderul opoziţiei, Juan Guaido, a declarat că revenirea Venezuelei în acest tratat ar permite ca ţara să restabilească „alianţe internaţionale” pentru „protejarea şi apărarea poporului şi suveranităţii Venezuelei”.

France 24 notează că Instanţa Supremă de la Caracas a anulat toate deciziile luate de Parlament din 2016 până în prezent.

Venezuela se află într-o criză politică majoră începând din luna ianuarie, când Juan Guaido s-a autoproclamat ca fiind preşedinte interimar în locul lui Nicolas Maduro. El îi solicita lui Maduro să îşi dea demisia şi să permită organizarea de alegeri anticipate. Guaido este susţinut de peste 50 de state, inclusiv majoritatea membrilor TIAR.

Tratatul privind înfiinţarea TIAR a fost ratificat iniţial de 23 de state a începutul Războiului Rece, însă cinci dintre acestea au părăsit organizaţia în 2012, în timp ce Mexicul s-a retras în 2004.