24 septembrie 2019

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că suspendarea Parlamentului de la Londra nu este legală

Mircea Olteanu

Curtea Supremă a Marii Britanii a anunţat marţi că decizia premierului Boris Johnson de prorogare a Parlamentului de la Londra este nelegală, o hotărâre ce reprezintă o înfrângere pentru liderul britanic şi oferă mai multe şanse parlamentarilor de a obstrucţiona planurile premierului privind Brexit, informează postul BBC News şi cotidianul The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Lady Hale, preşedintele Curţii Supreme a Regatului Unit, a declarat că instanţa a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune "nelegală, nulă şi fără niciun efect".

Aşadar, potrivit judecătorilor, din punct de vedere legal, Parlamentul nu a fost suspendat, iar preşedinţii Camerei Comunelor şi Camerei Lorzilor vor decide ce se va întâmpla mai departe.

Hale a mai afirmat că suspendarea a avut un impact "extrem" asupra Parlamentului şi democraţiei britanice.

"Efectul asupra fundamentelor democraţiei noastre a fost extrem", a afirmat preşedintele Curţii Supreme a Marii Britanii.

"Această suspendare prelungită a democraţiei parlamentare a avut loc în circumstanţe destul de excepţionale: schimbarea fundamentală care urma să se producă în Constituţia Regatului Unit pe 31 octombrie", se afirmă în motivarea deciziei.

"Nicio justificare pentru o acţiune cu un efect atât de extrem nu a fost prezentată instanţei", afirmă judecătorii.

"Aşadar, Curtea (Supremă) este obligată să concluzioneze că decizia de a o sfătui pe Majestatea Sa (Elisabeta a II-a) să proroge Parlamentul este nelegală pentru că a avut efectul de a împiedica sau preveni Parlamentul să-şi îndeplinească funcţiile constituţionale, fără o justificare rezonabilă", se arată în motivarea deciziei instanţei.