21 septembrie 2021

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis: Rusia este responsabilă de moartea lui Alexander Litvinenko, fostul agent FSB otrăvit pe teritoriul britanic, în 2006, cu poloniu

Andreea Soare

Rusia este responsabilă de asasinarea lui Alexander Litvinenko, din 2006, în Londra, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, scrie skynews.ro.

Sursă foto: Profimedia

Litvinenko era fost agent rus FSB, care prin 2000 a părăsit Rusia, după ce a cerut azil în Marea Britanie şi a început să lucreze cu Mi6.

Acesta a murit în agonie, după ce a fost otrăvit cu poloniu 210, o substanţă radioactivă periculoasă.

La momentul respectiv, mai multe voci au susţinut că moartea acestuia a fost aprobată chiar de preşedintele rus Vladimir Putin, însă Rusia a negat orice implicare în acest incident.

„Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Alexander Litvinenko în UK”, a stabilit instanţa, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Bărbatul în vârstă de 43 de ani era un critic al preşedintelui Putin şi a mers în Marea Britanie cu doar şase ani înainte să fie otrăvit. Moartea acestuia a venit după mai mult de trei săptămâni de când băuse, la Hotelul Millennium din Londra, un ceai verde în care se afla substanţa radioactivă.

Acest incident a fost catalogat drept un atac nuclear pe teritoriul britanic şi a provocat un întreg scandal la nivel mondial, lăsând mulţi alţi oameni contaminaţi cu substanţa respectivă.

În 2016, o investigaţie britanică a lui Robert Owen, un fost judecător al Curţii Înalte din Marea Britanie, a conchis că Putin a aprobat operaţiunea agenţiilor de informaţii din Rusia privind asasinarea lui Litvinenko.

Aceeaşi investigaţie a dezvăluit că o fostă gardă de corp din KGB, Andrei Lugovoi, şi un alt rus, Dmitri Kovtun, au executat asasinarea ca parte a unei operaţiuni coordonate de FSB, succesorul KGB.

Pe patul de moarte, Litvinenko a îndreptat degetul către Putin şi a specificat că foştii săi colegi din FSB, Kovtun şi Lugovoi, au fost cei care l-au otrăvit.

Motivele asasinării lui Litvinenko sunt activităţile sale pentru MI6, criticarea FSB şi a preşedintelui Putin şi asocierea acestuia cu disidenţii ruşi, precum Boris Berezovski.

De asemenea, se pare că exista şi o neînţelegere personală între Putin şi Litvinenko din vremea în care cei doi s-au întâlnit pentru prima dată - în perioada în care Putin era şef al FSB, în 1998 – iar Litvinenko făcea presiuni pentru o reformă a agenţiilor de informaţii ruse.