09 februarie 2023

Cursă contra cronometru: Rusia pregăteşte 1.800 de tancuri pentru o nouă ofensivă, în timp ce Ucraina nu primeşte la timp tancurile din vest

Florin Jipa

Armata ucraineană estimează că Rusia a pregătit 1.800 tancuri, 3.950 transportoare blindate, 2.700 piese de artilerie, 810 lansatoare multiple de rachete, 400 avioane şi 300 de elicoptere pentru o nouă ofensivă, arată Foreign Policy.

Sursă foto: Twitter

Odată cu tehnica, tot mai multţi militari ruşi sunt concentraţi în apropierea graniţei cu Ucraina. „Ceva se întâmplă în est, tot mai mulţi militari ruşi sunt dislocaţi,” a declarat Jonatan Vseviov, de la Ministerul estonian de Externe.

Se estimează că Rusia are în Ucraina aproximativ 300.000 de militari pentru reluarea ofensivei, mult mai mulţi decât cei care au declanşat ofensiva pe 24 februarie anul trecut. Mare parte dintre aceştia au fost mobilizaţi din rândul rezerviştilor şi au trecut prin mai multe etape de pregătire.

Un oficial ucrainean, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat că „ne aşteptăm la o mare invazie în următoarele 10 zile.” Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat statele aliate că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă şi le-a cerut să sprijine mai mult Ucraina.

În acest moment, Ucraina are promisiuni că va primi o companie de tancuri Challenger 2 din Marea Britanie, un batalion de tancuri Abrams din SUA, şi alte câteva batalioane de tancuri Leopard 1 şi 2 din statele europene, la care s-a adăugat şi Canada, dar aceste blindate ar putea ajunge prea târziu, avertizează Foreign Policy. Militarii ucraineni au început pregătirea pe aceste blindate, dar acest proces poate dura săptămâni sau chiar luni, deoarece multe tancuri au nevoie de reparaţii.

După tancuri, preşedintele Volodimir Zelenski cere acum avioane de luptă şi a întreprins un turneu european. După vizita din Londra şi Paris, preşedintele ucrainean participă astăzi la Consiliul UE pentru a cere mai mult sprijin ţărilor comunitare.

Premierul britanic Rishi Sunak şi-a exprimat dorinţa de a furniza Ucrainei avioane de luptă şi a declarat că începe antrenarea piloţilor.