15 februarie 2025

Cum vede Zelenski apărarea Europei? Cere o armată europeană, cu participarea trupelor ucrainene. Zelenski: Cel mai influent membru al NATO este Putin

Andreea Soare

Preşedintele Volodimir Zelenski a ţinut, azi, un discurs în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, unde a cerut crearea unei armate europene, cu participarea trupelor Ucrainene. De asemenea, el spune că NATO este cheia securităţii ucrainene, dar mai există şi alte alternative, precum crearea „unui alt NATO” în Ucraina. Cu toate acestea, Zelenski spune că s-au încheiat vremurile în care Europa putea să se bazeze pe SUA.

Sursă foto: Hepta

„Mulţi lideri au vorbit despre faptul că Europa are nevoie de propria armată – o armată a Europei. Cred că a venit acel moment. Trebuie create forţele armate ale Europei”, a spus Zelenski, care a explicat că nu ar trebui să fie stabilirea acestei armate mai greu de realizat decât rezistenţa în faţa atacurilor ruseşti, ceea ce ucrainenii au demonstrat deja că pot face.

Liderul ucrainean a vorbit şi despre creşterea bugetelor apărării în Europa, precizând că „este nevoie de bani – da, dar banii nu vor opri atacul unui inamic. Oamenii şi armele nu vine pe gratis, dar chiar şi aşa nu este vorba doar despre buget. Este vorba despre realizarea faptului că trebuie să ne apărăm casele”. El mai spune că fără Ucraina armatele europene nu ar putea să oprească Rusia, subliniind că doar forţele ucrainene au experienţa unui câmp de luptă modern.

Preşedintele Zelenski a punctat că cei trei ani de război la scară largă în Ucraina au demonstrat că Ucraina a pus bazele creării unei forţe militare europene unite. A reamintit de planul pentru victoria Ucrainei şi a reiterat că forţele ucrainene pot înlocui prezenţa militară americană în Europa, dacă Ucraina se va alătura NATO.

Preşedintele Zelenski a vorbit şi despre conversaţia avută săptămâna aceasta cu preşedintele Trump şi spune că liderul american nu ia în considerare Europa drept parte a negocierilor pentru pace.

„Ucraina nu va accepta niciodată acorduri încheiate la spatele nostru fără implicarea noastră”, a spus Zelenski. „Fără decizii despre Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie despre Europa fără Europa. Europa trebuie să aibă un loc la masă, atunci când se iau decizii privind Europa. Orice altceva este egal cu zero. Dacă suntem lăsaţi în afara negocierilor despre propriul nostru viitor, atunci vom pierde cu toţii", a subliniat acesta, pe scena de la Munchen.

Zelenski a subliniat că liderul rus Vladimir Putin „doreşte discuţii unu-la-unu cu America – la fel ca înainte de război, când s-au întâlnit în Elveţia şi păreau să revoluţioneze lumea”.

Zelenski a spus că pentru ca Washinngtonul să vadă Europa ca aliat, Europa „are nevoie de o singură voce – nu de zeci de voci diferite”.

El a transmis că, în urmă cu câteva zile, Trump i-a povestit despre conversaţia sa cu Putin.

Nici măcar o dată nu menţionat că America are nevoie de Europa la acea masă (n.r. a negocierilor). Asta spune multe. Vremurile în care America a susţinut Europa doar pentru că a făcut-o întotdeauna s-au încheiat", a subliniat Zelenski.

Despre apartenenţa la NATO, Zelenski spune că, dacă nu i se va oferi această oportunitate Ucrainei, atunci trebuie să i se permită să îşi construiască un „alt NATO”, în Ucraina.

„Unde este trasată acea graniţă şi cât de puternică este – depinde de noi. Propunerea mea: graniţa de est a Ucrainei, graniţa de est a Belarusului, graniţele de est ale statelor baltice, graniţa de est a Finlandei. Aceasta este cea mai puternică linie de securitate pentru noi toţi din Europa, deoarece aceasta este linia dreptului internaţional”. Preşedintele a mai menţionat că, deocamdată, cel mai influent membru NATO pare să fie liderul rus Vladimir Putin.

„Pentru că mofturile lui au puterea de a bloca deciziile NATO. Şi asta în ciuda faptului că armata Ucrainei a fost cea care a oprit Rusia – nu o ţară NATO, nu trupele NATO, ci doar poporul şi armata noastră”, a spus el.

Zelenski a mai spus şi că nu este sigur că preşedintele Donald Trump se va întâlni cu el înainte de a se întâlni, singur, cu Vladimir Putin. El cere însă Moscovei, ca o condiţie minimă, să îşi retragă forţele la linia de contact de dinaintea războiului la scară largă.