16 septembrie 2023

Cum va funcţiona centrul de pregătire pe avioanele F-16 din România. Lockheed Martin: Foşti piloţi americani de F-16 vor lucra în România ca instructori

Andreea Soare

Lockheed Martin, compania producătoare de F-16 şi F-35, va deschide în România un centru de pregătire a piloţilor pentru avioanele F-16, primul centru de acest fel din Europa, care în viitor ar putea antrena chiar şi piloţi ucraineni, scrie Defense News.

Sursă foto: Profimedia

Centrul European de Pregătire Aeriană va fi primul centru pe care compania îl deschide pe acest continent, iar în viitor ar putea să antreneze şi alţi piloţi din alte state, a spus OJ Sanchez, vice-preşedinte şi manager general al grupului de luptă din cadrul companiei, pentru Defense News.

Românii „trebuie să îşi antreneze piloţii şi nu exista un loc mai bun pentru asta”, a spus Sanchez.

 Lockheed Martin a semnat, luna trecută, o scrisoare de intenţie cu România şi Ţările de Jos pentru a stabili acest centru de pregătire pe F-16. Contractul dintre România şi compania LM va fi semnat până la finalul anului, a adăugat Sanchez. În baza contractului, Ţările de Jos vor împrumuta României avioanele pentru antrenamente. Numărul acestora este încă subiectul unor negocieri.

La început, centrul se va concentra pe antrenarea piloţilor români pe F-16, iar cu timpul vor fi instruiţi şi piloţi străini, chiar şi ucraineni.

Sanchez nu a declarat câţi piloţi ar putea fi antrenaţi anual la centru, însă speră că centrul va fi similar unităţilor internaţionale de instruire ale Forţelor Aeriene ale SUA.

Cursurile de la centru vor fi predate în limba engleză. Cursanţii vor parcurge şi cursuri de bază privind pilotarea avioanelor şi este posibil să desfăşoare şi zboruri pe aeronave precum Cessna, pentru a strânge numărul orelor de zbor.

 Apoi, piloţii vor avea între 6 şi 12 luni de zboruri pe o aeronavă, în funcţie de experienţă, înainte să înceapă antrenamentele specializate pe aeronava F-16. Aceşti piloţi vor mai avea nevoie ulterior de antrenamente de dezvoltare a abilităţilor privind unele manevre mai avansate de zbor, însă acestea ar putea fi desfăşurate la alt centru.

Potrivit lui Sanchez, LM va aduce laolaltă mai mulţi parteneri europeni şi americani la acest centru şi se aşteaptă ca mai mulţi foşti piloţi militari americani să vină să lucreze ca instructori în România.