Cum se pregăteşte armata Chinei să invadeze Taiwanul: din 2020, a adăugat 400 de avioane de luptă, 20 de nave de război de mari dimensiuni, zeci de mii de rachete balistice şi de croazieră
Florin JipaComandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul John C. Aquilino, în timp ce depunea mărturie astăzi în faţa liderilor Congresului din Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei, a declarat că totul indică faptul că Armata Populară a Chinei se apropie de obiectivul intern de a invada Taiwanul.
Conform oficialului militar american, obiectivul stabilit de preşedintele chinez Xi Jinping pentru a lansa o invazie amfibie a Taiwanului până în 2027 este încă în vigoare.
Expansiunea militară chineză a ajuns acum la un nivel nevăzut de nicio naţiune de la Al Doilea Război Mondial, consideră amiralul John C. Aquilino.
Din 2020, Armata Chinei a adăugat la inventarul de arme peste 400 de avioane de luptă, 20 de nave de război de mari dimensiuni şi zeci de mii de rachete balistice şi de croazieră.
De asemenea, în fiecare an stocurile de focoase nucleare ale Chinei cresc într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimele decenii. În acest moment, China are peste 500 de focoase nucleare, dar poate ajunge la aproximativ 1.000 până în 2030, conform estimării Pentagonului.
Amiralul John C. Aquilino consideră că Beijingul va încerca o invazie amfibie a Taiwanului în următorii ani, sub protecţia barajelor de rachete şi drone.
Armata Chinei are un buget de 230 miliarde dolari şi una dintre cele mai numeroase armate, cu 2,3 milioane militari activi, 500.000 în rezervă şi 600.000 în organizaţii paramilitare.
Chiar dacă bugetul este mai mic de peste trei ori faţă de cel al SUA, dacă luăm în calcul diferenţa dintre puterea de cumpărare dintre cele două state şi cheltuielile de personal, China are cam aceleaşi fonduri pentru achiziţii cât Statele Unite, mai ales că parte din acestea nu sunt la vedere.
Conform Global Firepower, Aviaţia chineză are 1.200 de avioane de vânătoare (900 operaţionale) şi 280 de elicoptere de atac (200 operaţionale), în timp ce Forţele Terestre au 5.000 de tancuri (4.000 operaţionale) şi peste 3.000 de lansatoare multiple de rachete (2.500 operaţionale). Forţele Navale dispun de 2 portavioane, 3 portelicoptere, 49 de crucişătoare şi distrugătoare şi 61 de submarine.