22 februarie 2021

Cum explică Ministerul Comerţului neparticiparea la unul dintre cele mai importante târguri de armament, IDEX 2021

Florin Jipa

În perioada 21-25 februarie se desfăşoară prima cea mai mare expoziţie de tehnică militară a anului 2021, IDEX 2021, cu participare directă, la Centrul Naţional Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite.

Sursă foto: Twitter The National News

IDEX 2021 este considerat de mulţi experţi în comerţul cu armament ca fiind unul dintre cele mai importante târguri de armament, deoarece majoritatea contractelor de achiziţie se semnează în zona Golfului, unde ţări precum Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au sume uriaşe dedicate apărării.

Anul acesta participă 1.300 de companii din domeniul apărării, dar niciuna din România.

La o solicitare a Monitorului Apărării şi Securităţii, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului ne-a comunicat următoarele: „În urma consultării operatorilor economici autorizaţi în conformitate cu prevederile Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, aceştia au declinat participarea la târguri şi expoziţii externe, inclusiv la IDEX 2021 din cauza condiţiilor de călătorie impuse de Emiratele Arabe Unite în această perioada precum şi situaţia generală creată de pandemia Sars-Cov 2.”

Totuşi, pandemia nu a blocat participarea pentru mai mult de 60 de ţări, dar şi pentru companii din ţări mult mai mici decât România, precum Bulgaria, Armenia, Slovacia, Estonia, Belarus şi chiar Macedonia de Nord.

În paralel cu IDEX se desfăşoară şi NAVDEX, o expoziţie dedicată special domeniului naval.

În prima zi a expoziţiei, pe 21 februarie, forţele armate din EAU au semnat 19 contracte cu companii străine, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, conform generalului de brigadă Mohammed Al Hassani, purtător de cuvânt la IDEX şi NAVDEX, arată National News, partener media al evenimentului.

Conform unui comunicat al organizatorului, anul acesta agenda expoziţiei se concentrează pe cybersecurity, cercetare, inovare, inteligenţă artificială, industria 4.0, denumită şi A 4-a Revoluţie Industrială.

Revenim mâine cu un material despre noutăţile târgului IDEX 2021.