10 februarie 2024

Cum arată avioanele F-16 care vor ajunge în Ucraina. Pilotul cu indicativul Phantom spune că sunt superioare, pe partea digitală, celor ruseşti MiG-29 şi Su-27

Florin Jipa

Piloţii ucraineni care se antrenează în SUA şi UE pe avioane de luptă F-16 occidentale de generaţia a patra sunt „foarte impresionaţi" de această aeronavă, conform unui interviu realizat de holosameryky.com.

Sursă foto: Holosameryky

„Piloţii noştri sunt foarte impresionaţi. Această aeronavă pur şi simplu le-a depăşit aşteptările. Este o aeronavă mai digitalizată, are o mulţime de sisteme şi programe care trebuie introduse în timpul zborului, înainte de zbor. Pregătirea noastră era puţin diferită, iar aeronava noastră este mult mai simplă decât F-16,” a declarat Phantom.

El a vorbit, de asemenea, despre impresiile asupra instructorilor occidentali, disponibilitatea infrastructurii din Ucraina pentru a primi aceste aeronave şi modul în care alte avioane, cum ar fi A-10 sau Gripen, pot consolida Forţele de Apărare ale Ucrainei.

De asemenea, se aşteaptă ca avioanele F-16 să fie livrate Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acţiune, între 300-500 km, a declarat comandantul Forţelor Întrunite ale Ucrainei, generalul-locotenent Serhii Nayev, conform Kyiv Independent.

Ucraina va primi, începând cu acest an, 61 de aeronave F-16, majoritatea din Ţările de Jos şi Danemarca. Nu sunt detalii, însă, despre momentul şi numărul de avioane care vor sosi în primă fază.

Ucraina are deja rachete de croazieră aer-sol STORM SHADOW din Marea Britanie şi SCALP din Franţa care au raza de acţiune de aproximativ 200 de km. Kievul face presiuni către Germania pentru a-i fi livrate şi rachete Taurus care pot lovi obiective aflate şi la peste 500 km.