02 octombrie 2020

Cum ar putea Mike Pence să preia temporar puterea în SUA, dacă starea de sănătate a preşedintelui Trump se agravează

Andreea Soare

Asemenea celor doi preşedinţi americani de dinaintea lui, Ronald Reagan şi G. W. Bush, Donald Trump ar putea, temporar, să transfere puterea către vice-preşedintele american, Mike Pence, dacă acesta ajunge în situaţia în care nu poate conduce SUA, spre exemplu, în urma unor posibile proceduri medicale sub forma unui tratament pentru coronavirus, relatează Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Vineri, preşedintele Donald Trump a anunţat că a fost testat pozitiv pentru COVID-19 şi că o să intre în carantină pentru a începe procesul de recuperare imediat.

 În baza secţiunii a 3-a a Articolului 25 al Constituţiei SUA, adoptat în 1967, după asasinarea din 1963 a preşedintelui John Kennedy, Trump poate să declare, în scris, că se află în incapacitatea de a-şi  exercita atribuţiile, iar, în acest caz, vice-preşedintele Mike Pence i-ar prelua responsabilităţile, chiar dacă Trump ar rămâne oficial în funcţie.  Preşedintele şi-ar recăpăta activităţile după ce ar declara, din nou în scris, că este capabil să îşi îndeplinească funcţia.

Următoarea secţiune a aceluiaşi articol prevede că preşedintele poate fi îndepărtat de la putere dacă, spre exemplu, Cabinetul său consideră că acesta este incapabil de a-şi îndeplini funcţia, însă această secţiune nu a fost implementată până acum în SUA.

În trecut, secţiunea a 3-a a Articolului 25 a fost invocată, în SUA, de trei ori:

-în 1985, când preşedintele Ronald Reagan a suferit o operaţie de cancer la colon, iar George W. Bush, la acea vreme vice-preşedinte, i-a preluat atribuţiile timp de 8 ore (11:28 şi 19:22, în data de 13 iulie, 1985);

-în 2002, când preşedintele George W. Bush i-a transferat puterea vice-preşedintelui american de la acea vreme, Dick Cheney, înainte de a urma o procedură de colonoscopie şi,

-în 2007, din nou invocată de preşedintele Bush, pentru o procedură similară.