05 mai 2025

Cum a putut o rachetă a rebelilor houthi să treacă de cele mai avansate sisteme antiaeriene din SUA şi Israel, care apărau aeroportul din Tel Aviv

Florin Jipa

Pentru prima dată, Israelul a recunoscut că sistemele sale de apărare nu au reuşit să intercepteze o rachetă balistică lansată de rebelii houthi din Yemen care viza aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, rănind şapte persoane şi oprind traficul aerian.

Israelul se bazează pe două dintre cele mai avansate sisteme de apărare din lume – Arrow (Hetz) şi THAAD fabricat în SUA – dar ambele nu au reuşit să oprească racheta, care a provocat răni uşoare a şapte persoane şi a perturbat zborurile, potrivit unui comunicat oficial israelian. 

Incidentul a declanşat o analiză pe scară largă a capacităţilor de apărare ale Israelului, considerate mult timp cele mai formidabile din regiune.

Apărarea antiaeriană se bazează pe radarele care detectează cu uşurinţă avioanele şi anumite tipuri de rachete şi interceptoarele trimise să distrugă ţinte, dar cele hipersonice, care au o viteză la impact de peste cinci ori viteza sunetului, pun probleme actualelor echipamente, lucru văzut şi în Ucraina.

Armata Israelului a raportat că a detectat racheta şi sirenele au sunat în Israel, în urma încercărilor eşuate de interceptare.

Conform aceleiaşi declaraţii, „cercetările iniţiale nu dezvăluie nicio defecţiune în procedura de detectare, sistemele de interceptare sau mecanismele de alertă ale Comandamentului Frontului Intern".  Potrivit evaluării, „cauza probabilă a fost o problemă tehnică cu interceptorul lansat spre rachetă". 

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Yahya Saree, a susţinut într-o declaraţie televizată că grupul a vizat aeroportul cu o rachetă balistică hipersonică care „şi-a lovit cu succes ţinta" în solidaritate cu palestinienii şi ca răspuns la genocidul israelian din Gaza.  Houthi au revendicat anterior atacuri similare, dar recunoaşterea de către Israel a impactului rachetei a fost o premieră, anunţă Agenţia Anadolu.

Racheta balistică folosită de Houthi este Palestina 2, despre care grupul spune că prinde viteze hipersonice. Racheta a atras atenţia internaţională, în special după ce a fost folosită cu succes în ianuarie 2025, când a lovit o centrală electrică din Haifa, Israel, arată Army Recognition.

Palestine-2 este o rachetă balistică hipersonică cu combustibil solid în două trepte dezvoltată de mişcarea Ansar Allah (Houthi) din Yemen, cu asistenţă tehnologică semnificativă din partea Iranului. Conform designului, pare să se bazeze pe racheta Fateh-110 de fabricaţie iraniană, o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune (sub 1.000 de km), cu modificări substanţiale pentru a-i îmbunătăţi raza de acţiune, viteza şi manevrabilitatea. Palestine-2 încorporează îmbunătăţiri în sistemele sale de ghidare, propulsie şi manevrabilitate, transformând-o într-o rachetă hipersonică capabilă să atingă viteze de Mach 16 şi o rază de acţiune de peste 2.000 km.

De la jumătatea lunii martie, Yemenul s-a confruntat cu o campanie militară americană intensificată, inclusiv aproximativ 1.300 de lovituri aeriene şi navale, care au dus la sute de victime, potrivit Houthi. 

Houthi au atacat peste 100 de nave care trec prin Marea Roşie şi Marea Arabiei, Strâmtoarea Bab al-Mandab şi Golful Aden din noiembrie 2023 în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, unde aproape 52.500 de persoane au fost ucise după atacul terorist al grupării Hamas care a dus la moartea a 1.200 israelieni şi răpirea a altor 250.

Citeşte şi:

O rachetă Houthi a lovit lângă aeroportul Ben Gurion, antiaeriana Israelului nu a reuşit interceptarea