13 iunie 2022

Cu războiul la uşă, MApN anulează licitaţia pentru drone: neconformităţi dintre caracteristicile produsului ofertat şi cerinţele tehnice

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a cerut anularea licitaţiei de drone câştigată de Elbit, conform Hotnews.

Sursă foto: Mediafax

„Procedura de achiziţie aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II“ (UAS-TO) a fost anulată, ca urmare a neconformităţilor dintre caracteristicile produsului ofertat de agentul economic şi cerinţele tehnice cuprinse în caietul de sarcini”, a transmis MApN la solicitarea HotNews.ro.

„În acest moment, sunt în analiză modalităţile concrete de reluare a procedurii de achiziţie”, mai transmite ministerul.

Pe de altă parte, Elbit spune că dronele ofertate României, Watchkeeper X, aflate şi în dotarea armatei Marii Britanii, au o configuraţie superioară cerinţelor MApN: „După cum am demonstrat pe parcursul intregii proceduri competitive, soluţia avansata si actualizată pe care am propus-o pentru programul UAS-TO a fost cea optimă pentru România atât din punct de vedere al capacităţilor militare, cât şi al beneficiilor economice şi industriale. Avem încredere în capacitatea Ministerului Apărării Nationale de a rezolva problema birocratică rămasă pentru realizarea acestui program de achiziţii atât de important pentru România şi pentru industria locală de armament.”

Potrivit surselor HotNews.ro, MApN a decis anularea procedurii invocând că unele componente de pe partea de comunicaţii a dronei nu ar fi fost conforme cu nişte standarde STANAG cerute în caietul de sarcini.

Mai exact, caietul de sarcini realizat de MApN solicita standardele STANAG 4660 şi 7085 pentru diferite tipuri de comunicaţii, număr de legături de date ale dronei şi posibilitatea ca drona să poată fi controlată direct de o terţă parte prin comunicaţii criptate. Compania producătoare spune, însă, că varianta propusă este peste cerinţele MApN, în baza standardului STANAG 4586 care ar fi răspuns, în definitiv, la atingerea aceluiaşi scop de comunicaţie/transmisie şi control al dronei.

Din cauza acestor nelămuriri, România a pierdut doi ani cu aceste negocieri şi nu are nicio perspectivă clară de dotare.

În cazul dronei Watchkeeper X propusă de Elbit, ea ar fi urmat să fie produsă şi asamblată în România cu ajutorul partenerilor locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET şi SIMULTEC, potrivit producătorului:

- Producţia locală de părţi componente pentru UAS (Aerostar, Romaero, A/E Electronics şi Elmet)

- Centru local de asamblare şi întreţinere a UAS (Aerostar)

- Soluţia completă de training şi simulatoare de zbor (Simultec Măgurele).

 

Şi contractul de achiziţie al corvetelor a fost amânat pentru la toamnă

Nu este singura achiziţie care nu se materializează. O decizie pentru semnarea contractului care ar aduce marinei militare patru corvete noi şi modernizarea a două fregate a fost amânată, a treia oară în acest an, pentru la toamnă.