Cu războiul la uşă, MApN amână pentru a treia oară luarea unei decizii privind contractul de achiziţie a corvetelor
Florin JipaMinistrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a anunţat, astăzi, că a fost de acord cu încă o amânare privind luarea unei decizii privind contractul de achiziţie de 1,2 miliarde de euro pentru patru corvete şi modernizarea a două fregate.
„Ni s-a cerut ieri o nouă amânare, pentru că această asociere dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa s-a mai prelungit cu câteva luni până în septembrie şi vin cu o nouă ofertă şi evident că acum îi mai păsuim un pic, pentru că am văzut că s-au înţeles şi au început să lucreze cu o ofertă care să corespundă exact cererii”, a spus ministrul conform news.ro.
De peste trei ani, Ministerul Apărării Naţionale nu reuşeşte să semneze contractul
De peste trei ani, Ministerul Apărării Naţionale nu reuşeşte să semneze contractul pentru achiziţia a patru corvete noi şi modernizarea celor două fregate Tip 22, iar surse apropiate licitaţiei declară că dacă negocierile cu Naval Group nu se finalizează cât mai depede, se va căuta o altă formulă, inclusiv semnarea contractului cu firma care a ieşit pe locul doi, Damen.
În decembrie 2018 s-a stabilit oferta câştigătoare cea depusă de Asocierea dintre Naval Group (Franţa) şi Şantierul Naval Constanţa, având preţul cel mai mic, de 1,2 miliarde de euro, şi de atunci a urmat un şir de proceduri juridice şi amânări nejustificate.
Chiar dacă Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în favoarea MApN încă din iulie 2020, când a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului de 1,2 miliarde euro pentru achiziţia celor patru corvete militare, negocierile dintre instituţia militară şi asocierea Naval Group cu Şantierul Naval Constanţa au bătut pasul pe loc fără nicio justificare a celor două părţi, tergiversări care ar putea duce la costuri suplimentare, deoarece între timp preţurile pentru oţel, fier şi sisteme de armament au crescut substanţial.
Programul de achiziţie a corvetelor este desemnat esenţial din 2007
Sunt două Hotărâri ale CSAT, nr S-147/2007 şi 174/2016, prin care programul “Corvetă Multifuncţională” este unul esenţial de înzestrare, destinat să asigure interesele de securitate ale statului român.
Semnarea contractului este trecută şi în programul de guvernare
Astfel, conform documentului, ar urma să aibă loc „demararea contractului Corvete multifuncţionale şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin”.
Situaţia de securitate de la Marea Neagră s-a deteriorat
Între timp, situaţia de securitate de la Marea Neagră s-a deteriorat, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Turcia a închis Strâmtoarea Bosfor pentru navele militare. De la începutul conflictului, nicio navă aliată nu a mai intrat în Marea Neagră, iar Rusia controlează practic toată zona de nord a mării.
Citeşte şi:
De ce nu are România corvete. Un procuror militar scoate în evidenţă bâlbâielile din procesul de achiziţie