15 februarie 2023

Cu două zile întârziere, Iohannis îşi arată îngrijorarea faţă de situaţia din Republica Moldova

Florin Jipa

Preşedintele Maia Sandu a atribuit, pe 13 februarie, Administraţiei Rusiei, presupusele planuri de provocare a unor "violenţe" în Republica Moldova, subliniind însă că acţiunile nu vor avea succes.

Sursă foto: Twitter

„Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră", a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi "schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă".

Imediat au venit mesaje de îngrijorare şi de susţinere din partea SUA şi NATO. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că regimul Putin încearcă acum să descurajeze vectorul pro-occidental al ţării şi să divizeze populaţia. La Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest complot, care, a spus John Kirby, nu iese din tiparele ruşilor.

Astăzi a venit şi reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, la două zile distanţă: „Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federaţiei Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică şi constituţională a Republicii Moldova, un stat suveran, care şi-a ales prin vot liber direcţia politică,” a postat preşedintele român pe o reţea de socializare.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de "distrugere" a Republicii Moldova. "Am informat-o că am interceptat planul de distrugere a Republicii Moldova de către serviciile ruse", a declarat Zelenski.