16 octombrie 2018

Croaţia în cursă pentru aderarea la spaţiul Schengen, speră să intre până în 2020

Bianca Ciocotisan

Croaţia se aşteaptă să îndeplinească criteriile tehnice pentru intrarea în Schengen până la sfârşitul anului şi speră să încheie procesul de aderare până în 2020, a declarat marţi un oficial din cadrul Ministerului de Interne, citat de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Croaţia este unul dintre cele şase state membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din Schengen, spaţiu care cuprinde 22 de state membre ale Uniunii, alături de Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein, care nu sunt state membre UE.

„Obiectivul nostru este de a îndeplini toate criteriile tehnice până la sfârşitul acestui an. Comisia Europeană trebuie apoi să evalueze dacă suntem pregătiţi pentru aderare, însă sperăm că va face acest lucru înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European care vor avea loc luna mai ", a declarat Terezija Gras, secretar de stat în Ministerul de Interne, într-un interviu pentru Reuters.

Gras a spus că aderarea la Schengen ar contribui la îmbunătăţirea securităţii în Croaţia, iar libera circulaţie a persoanelor ar aduce beneficii economiei, în special turismului care reprezintă aproape 20% din produsul intern brut al Croaţiei. „Controlul asupra frontierelor externe ale Uniunii Europene este cel mai necesar aspect al pregătirilor noastre. Ne-am pregătit deja graniţa cu Serbia, iar acum vom proceda la fel cu Bosnia”, a spus Gras.

De asemenea, Croaţia îşi doreşte ca în 2020 să ajungă la Mecanismul European al Ratelor de Schimb Valutar (ERM-2), care reprezintă un pas intermediar penru adoptarea monedei euro.