08 iulie 2019

Criza politică din Venezuela. Norvegia mediază negocierile între opoziţie şi Administraţia Nicolas Maduro

Andrei Vacaru

Opoziţia din Venezuela a anunţat că se va întâlni cu reprezentanţii Administraţiei Maduro în Barbados pentru a continua negocierile mediate de Norvegia, într-o încercare de a pune capăt crizei politice din ţara sud-americană, au anunţat surse din cadrul opoziţiei, citate de Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Liderul opoziţiei, Juan Guaido, care a fost recunoscut ca preşedinte interimar al ţării de peste 50 de state, a declarat că discuţiile trebuie să ducă la o soluţie sustenabilă pentru criza cu care se confruntă ţara şi nu ar trebui să fie folosite de către partidul aflat la putere pentru a obţine mai mult timp.

„Poporul venezuelean, aliaţii noştri şi democraţiile lumii înţeleg nevoia unui proces electoral cu adevărat liber şi transparent care ne va permite să depăşim criza şi să construim un viitor”, a anunţat biroul de presă al lui Guaido.

Guvernul de la Oslo a anunţat prin intermediul unui comunicat că discuţiile dintre cele două părţi vor avea loc săptămâna aceasta.

Reuters notează că mulţi dintre reprezentanţii opoziţiei din Venezuela sunt sceptici cu privire la negocierile mediate de Norvegia deoarece consideră că orice angajament pe care şi l-ar putea asuma regimul lui Nicolas Maduro ar reprezenta doar o modalitate de a câştiga timp.

Nicolas Maduro a reiterat vineri nevoia de dialog cu opoziţia pentru rezolvarea conflictului naţional şi a făcut apel la pace şi unitate naţională în rândul cetăţenilor.

„Îmi reiterez apelul la dialog naţional pentru obţinerea păcii. Săptămâna care vine va aduce veşti bune despre rezultatele discuţiilor. Insist pentru stabilirea unui corp permanent destinat discuţiilor de pace”, a declarat Maduro.

„Fac apel la pace şi unitate. Fără conspiraţii, furie, fără apeluri pentru intervenţii militare, fără sancţiuni şi fără embargo!”, a adăugat preşedintele Venezuelei.