21 iulie 2021

Criza din Canalul Mânecii. De la începutul anului, 8.474 de imigranţi au trecut Canalul Mânecii cu barca. Britanicii oferă Poliţiei franceze de Frontieră 62.7 milioane de lire pentru a opri sosirile ilegale în ţară

Andreea Soare

Numărul trecerilor ilegale prin Canalul Mânecii - cu scopul de a ajunge în Marea Britanie - a atins un record de la începutul anului, întrucât se estimează că 8.474 de imigranţi şi-au pus viaţa în pericol, traversând Canalul Mânecii cu barca.

Sursă foto: Profimedia

Potrivit Ministerului de Interne din UK, 287 de imigranţi au ajuns în UK, luni, cu 12 bărci, ducând numărul total al trecerilor ilegale din acest an la 8.474. Acest număr este deja – în mijlocul anului – mult mai mare decât ultimul record, de anul trecut, care a  ajuns la 8.420, scrie The Times.

În ultimele trei zile, în jur de 1.000 de persoane au ajuns în UK. Alte mii sunt aşteptate să ajungă în următoarele două luni.

Potrivit lui Dan O’Mahoney, comandantul care se ocupă de ameninţarea trecerilor clandestine în Marea Britanie, „avem de-a face cu o creştere inacceptabilă a numărului de bărci de mici dimensiuni care trec Canalul, în contextul unei creşteri a imigraţiei ilegale în Europa. Oamenii ar trebui să ceară azil în prima ţară sigură în care ajung şi să nu îşi rişte vieţile prin aceste treceri priculoase”, citează euronews.

Ministerul britanic de Interne, în colaborare cu autorităţile franceze, au prevenit, în primele luni ale anului, trecerea ilegală a Canalului de către 7.000 de oameni. Trecerea cu barca prin Canalul Mânecii este extrem de periculoasă, aceasta fiind una dintre cele mai aglomerate căi de navigaţie din lume.

UK speră să oprească trecerile ilegale printr-o Lege a Graniţelor, care, în prezent, este analizată în Parlament. Dacă va fi susţinută de către legislatori, sosirea ilegală în UK va fi privită ca o infracţiune şi va creşte la patru ani pedeapsa cu închisoare pentru cei care încearcă să intre ilegal în ţară. De asemenea, prevede trimiterea aplicanţilor pentru azil în „ţări terţe sigure”, unde îşi pot cere drepturile, dacă aceştia au trecu prin astfel de ţări înainte de a ajunge în UK.

Cu toate acestea, propunerea de lege a fost dur criticată de către ONG-uri, care susţin că reprezintă un atac la principiul protecţiei refugiaţilor în UK şi că pedepsele mai mari vor transforma aplicanţii pentru azil în infractori, deşi au dreptul de a solicita acest lucru.

De asemenea, aceştia cred că legea are scopul de a limita solicitările de azil doar la persoanele care ajung în UK prin alte metode decât barca, deşi, de obicei, solicitanţii pentru azil sunt forţaţi să recurgă la astfel de metode pentru a intra într-un teritoriu fără o autorizare prealabilă.

Tot marţi, UK a anunţat că va plăti Poliţiei de Frontieră din Franţa 62.7 milioane de lire pentru a opri imigraţia ilegală realizată prin intermediul Canalului Mânecii. Această înţelegere prevede creşterea de către autorităţile franceze a numărului poliţiştilor care sunt dislocaţi de-a lungul coastei nordice – între oraşele Boulogne şi Dunkirk şi în jurul portului Dieppe - şi extinderea zonei de patrulare aeriană, pentru identificarea bărcilor de mici dimensiuni care încearcă să treacă ilegal Canalul Mânecii.

 Totodată, include folosirea unei tehnologii de supraveghere, a unor vehicule care să crească monitorizarea de-a lungul coastei franceze şi fonduri pentru a ajuta refugiaţii să se întoarcă voluntar în ţara de origine.

Înţelegerea dintre Franţa şi UK a fost anunţată marţi, după ce Ministrul britanic de Interne Priti Patel şi Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin s-au întâlnit prin video-conferinţă.