27 martie 2021

COVID-19, în centrul dezbaterilor: care este provenienţa lui? Fostul şef al Centrului pentru Controlul Bolilor: „A scăpat. Unii oameni nu cred asta. Nu e nicio problemă”

Mediafax

Robert Redfield, fostul director al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), şi-a exprimat convingerea că virusul care provoacă Covid-19 provine dintr-un laborator din Wuhan, China, contrazicând teoria oficială exprimată de OMS şi de mai mulţi epidemiologi, scrie Politico, citat de Aleph News.

Sursă foto: Profimedia
Într-un interviu la postul CNN, difuzat ieri, Redfield a spus, de asemenea, că virusul a început să se transmită în provincia centrală a Chinei, Hubei, încă din septembrie sau octombrie 2019, interval de timp ce coincide şi cu opinia reprezentanţilor OMS trimişi în Wuhan.
 
„Acesta este punctul meu de vedere”, a spus Redfield, care a fost director al CDC din 2018 până la sfârşitul mandatului fostului preşedinte Donald Trump. În prezent el este consilier principal pentru sănătate publică în statul Maryland.
 
În ceea ce priveşte originea virusului, Redfield a declarat: „Sunt de părere că etiologia cea mai probabilă a acestui agent patogen în Wuhan este legată de un laborator. A scăpat. Unii oameni nu cred asta. Nu e nicio problemă. Ştiinţa va elucida în cele din urmă acest lucru. Nu este [un fenomen] neobişnuit ca agenţii patogeni respiratori la care se lucrează într-un laborator să îl infecteze pe cel care lucrează în laborator”.
 
Observaţiile lui Redfield contrazic afirmaţiile echipei OMS de luna trecută, potrivit cărora este „extrem de puţin probabil” ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator chinez, în speţă, de la Institutul de Virologie din Wuhan, mai probabil fiind ca acesta să fi fost transmis la oameni de la un animal. Urmează ca această echipă a OMS să publice în viitorul apropiat şi un raport final cu privire la constatările la care au ajuns în urma vizitei în Wuhan, deşi mulţi pun sub semnul întrebării justeţea acestor concluzii atâta vreme cât ancheta echipei OMS în China nu s-a putut desfăşura în mod liber.
 
Varianta oficială este că virusul s-a dezvoltat în mod natural şi, la un moment dat, nu se ştie când, a trecut de la un animal la un om, aşa cum s-a întâmplat cu două virusuri înrudite, SARS şi MERS, în ultimele două decenii. 
 
 
Deşi afirmă că un astfel de scenariu este puţin probabil, mulţi experţi spun totuşi că nu pot exclude complet posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator.
 
Când a fost întrebat despre comentariile lui Redfield, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, Anthony Fauci, care a lucrat sub administraţia Trump şi îşi continuă mandatul şi acum sub preşedintele Joe Biden, a declarat că majoritatea oficialilor din domeniul sănătăţii publice nu sunt de acord cu teoria originii virusului din laboratoarelor chineze.
 
Majoritatea cred că, înainte de a fi recunoscut clinic, virusul a circulat în China timp de o lună sau mai mult şi că, în acel timp, s-ar fi putut adapta la o transmisie mai eficientă în rândul oamenilor, a spus Fauci.
 
Iar directorul actual al CDC, Rochelle Walensky, succesorul lui Redfield, a adăugat: „Nu am nimic de spus nici în favoarea, nici împotriva oricăreia dintre ipotezele pe care le-a prezentat dr. Fauci”.
 
Eficienţa virală crescută a SARS-CoV-2 a fost probabil cultivată într-un cadru de laborator
Redfield a spus că nu crede că virusul „a venit cumva de la liliac la om şi, în acel moment … a devenit unul dintre cei mai infecţioase virusuri pe care le cunoaşte omenirea, cu transmitere de la om la om”.
 
Fostul director al CDC a explicat că, în mod normal, atunci când un agent patogen este transmis de la un animal la om, „este nevoie de ceva timp până ca acesta să devină din ce în ce mai eficient în transmiterea de la om la om. Nu cred că acest lucru are sens din punct de vedere biologic” în cazul virusului care provoacă Covid-19, a spus el. Însă eficienţa virală crescută ar fi putut fi cultivată într-un cadru de laborator, a adăugat Redfield.