31 martie 2020

COVID 19 afectează negativ operaţiile curente şi viitoare ale Misiunii Resolute Support condusă de NATO în Afganistan

Daniel Ilie

Întrucât răspândirea noului tip de coronavirus a devenit o problemă globală, a fost doar o chestiune de timp până când COVID-19 să se răspândească chiar şi în rândul membrilor Coaliţiei Internaţionale din Afganistan. COVID-19 este o tulpină nouă de coronavirus, neidentificată anterior la om înaintea raportării focarului din Wuhan, China, care provine din aceeaşi familie de viruşi ca SARS - Sindromul Respirator Acut Sever, dar care nu este identică cu aceştia. El este un virus respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale. Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 şi atingând obiecte sau suprafeţe infectate, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura.

Sursă foto: MApN

Potrivit unei declaraţii a Misiunii Resolute Support condusă de NATO în Afganistan, pe data de 24 martie 2020 erau deja confirmate primele 4 cazuri de membri ai Coaliţiei Internaţionale infectaţi cu virusul COVID-19 (coronavirus). Toţi aceştia erau nou sosiţi în teatrul de operaţii (TO) Afganistan şi se aflau într-un centru de depistare preventivă atunci când au devenit simptomatici, ca urmare fiind plasaţi în izolare şi testaţi. Tot personalul cu care aceşti 4 membri au intrat în contact a fost identificat şi plasat în carantină. Mai mult, câteva zeci de persoane care prezentau simptome asemănătoare gripei se aflau în izolare, primind îngrijiri medicale.

Într-un astfel de context Misiunea Resolute Support va fi şi ea afectată şi va trebui să ia măsurile necesare de adaptare la noile condiţii ale mediului operaţional.

Reamintim că RSM  este o misiune non-combat, condusă de NATO, la care participă un număr de aproximativ de 16.551 militari şi civili din 38 de ţări (membre NATO, dar şi partenere), planificată, condusă şi executată cu scopul de a ajuta instituţiile şi forţele afgane de securitate şi apărare (responsabile începând cu ianuarie 2015 de asigurarea securităţii Afganistanului) în dezvoltarea, de o manieră sustenabilă, a capacităţilor de apărare şi securitate a cetăţenilor proprii.

Un număr de 797 militari români participă la acest moment, în cadrul Misiunii Resolute Support, la eforturile de stabilizare şi reconstrucţie a Afganistanului. Printre aceştia se regăsesc şi membri ai Forţelor pentru operaţii speciale (FOS) care execută misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor naţionale de apărare şi securitate afgane, mai precis a Forţelor Speciale ale Poliţiei.

Într-o video teleconferinţă cu liderii Forţelor naţionale de securitate şi apărare afgane, comandantul Misiunii Resolute Support, Generalul (SUA) Scott Miller, a afirmat că virusul ”COVID-19 este important pentru întreaga lume. Este ceva ce afectează întreaga planetă şi va afecta atât Forţele coaliţiei, cât şi Forţele afgane de securitate şi apărare”.

Cu această ocazie Miller a făcut un apel la încetarea ostilităţilor pentru a putea permite concentrarea efortului viitor pe prevenirea răspândirii COVID-19, spunând: ”Relativ la acest virus, efortul principal trebuie să fie prevenirea răspândirii, care este un lucru dificil chiar şi în circumstanţe normale, dar aproape imposibil dacă avem violenţă. Toate părţile trebuie să reducă violenţa ca să ne putem concentra pe prevenirea răspândirii acestui virus printre forţele noastre şi printre membri poporului afgan”.

De altfel, nu cu mult timp în urmă, comandantul Misiunii Resolute Support făcea o declaraţie oficială referitoare la necesitatea ajustării modului de abordare a misiunii Coaliţiei Internaţionale din Afganistan (instruire, consiliere, asistenţă a Forţelor naţionale de securitate şi apărare afgane), astfel încât protecţia forţelor proprii să fie prioritatea primordială. În acest document dat publicităţii sunt menţionate unele măsuri de adaptare la noile condiţii operaţionale. Printre acestea se numără:

  • Intensificarea întâlnirilor la distanţă - online - prin intermediul mijloacelor tehnice de comunicaţii şi reducerea la minim a întâlnirilor faţă în faţă cu partenerii afgani;
  • Ajustarea posturii în bazele de dislocare ale Coaliţiei Internaţionale - reorganizarea perimetrelor pentru asigurarea distanţării sociale (fizice) şi limitarea accesului în baze în favoarea personalului esenţial pentru misiune;
  • Încetarea temporară a dislocărilor de contingente noi în TO Afganistan;
  • Stabilirea cu ajutorul NATO şi a naţiunilor contributoare a protocoalelor de verificare (screening) a personalului înainte de dislocarea în TO Afganistan, în acord cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - pentru prevenirea intrării în teatrul de operaţii a personalului potenţial infectat;
  • Amânarea, pe cale de consecinţă, a repatrierii personalului planificat a fi înlocuit pentru a permite continuarea misiunii la parametri normali;
  • Menţinerea personalului care a fost deja dislocat în TO Afganistan sau care s-a întors din permisii şi concedii în ultima perioadă (aproximativ 1.500 de persoane - militari, personal civil şi contractori) în centre de depistare (screening) preventivă;
  • Plasarea în izolare şi tratarea personalului cu simptome asemănătoare gripei sezoniere;
  • Recoltarea şi trimiterea probelor luate de la personalul simptomatic pentru validare la Centrul Regional Medical din Landstuhl, Germania sau alte centre civile de testare acreditate - la nivelul TO Afganistan nu există niciun laborator certificat care să poată valida pentru membri Coaliţiei Internaţionale astfel de probe;
  • Liderii de la toate eşaloanele vor evalua şi stabili impactul COVID-19 asupra forţei şi asupra misiunii;
  • Membri Misiunii Resolute Support vor lucra cu partenerii lor afgani pentru a replica  şi implementa majoritatea acestor măsuri de prevenţie şi în rândul Forţelor naţionale de securitate şi apărare afgane.

Cu toate acestea, criza coronavirus a ajuns şi în Afganistan şi acest lucru ridică multe îngrijorări, inclusiv legate de o posibilă încetinire a procesului de retragere completă a trupelor americane şi aliate, conform calendarului de 14 luni stabilit cu prilejul încheierii acordului de pace dintre SUA şi talibani, la data de 29 februarie 2020.

Şi, dacă nu era suficient, se pare că nici situaţia de securitate din această ţară nu se  îmbunătăţeşte semnificativ, ci dimpotrivă. Un nou atac complex a fost executat, în capitala Afganistanului, Kabul, miercuri 25 martie 2020 şi revendicat de Gruparea jihadistă Stat Islamic, soldat cu moartea a 25 de afgani şi aproximativ opt răniţi. Forţele speciale afgane şi forţe ale Coaliţiei au răspuns imediat atacului care a durat aproximativ 6 ore. Se întâmpla chiar la o zi după apelul la reducerea violenţelor de către toate părţile implicate în conflictul din Afganistan, făcut de comandantul Misiunii Resolute Support. Talibanii au negat implicarea, iar surse guvernamentale afgane au acuzat reţeaua Haqqani de executarea atacului.

Într-un astfel de mediu operaţional este greu de crezut că operaţiile Resolute Support, inclusiv programata retragere a trupelor străine de pe teritoriul Afganistanului, nu vor fi afectate negativ, chiar şi în cazul implementării măsurilor enumerate mai sus a căror eficacitate şi eficientă rămâne a fi demonstrată.

O rază de speranţă se întrevede, totuşi. Guvernul afgan face eforturi către mult aşteptatele  şi necesarele discuţii intra-afgane cu reprezentanţii talibanilor, stabilind deja lista celor 20 de negociatori guvernamentali. Recent, reprezentantul special american Zalmay Khalilzad îşi exprima speranţa ca aceste discuţii să se finalizeze în maxim 100 de zile şi să aducă o soluţionare politică a situaţiei complicate din Afganistan, deschizând, totodată, calea retragerii forţelor americane în schimbul unei serii de asigurări solide date de către talibani faţă de SUA şi aliaţii acestora.

Între timp numărul de cazuri pozitive de COVID-19 este în creştere în Afganistan, deja au fost înregistrate primele decese în rândul populaţiei, iar potrivit Ministerului Sănătăţii Publice afgan cele mai multe persoane infectate sunt cele care s-au întors din Iran, una dintre ţările puternic afectate de criza virusului ucigaş.

 

Având în vedere posibilitatea ca, mai devreme sau mai târziu (cu toate măsurile luate) răspândirea virusului să devină una comunitară, este plauzibil să ne gândim că şi membri ai Forţelor naţionale de apărare şi securitate afgane, precum şi cei ai Forţelor Coaliţiei Internaţionale vor fi afectaţi. Rămâne de văzut care vor fi efectele şi eficienţa măsurilor de prevenire deja implementate la nivelul Misiunii Resolute Support asupra operaţiilor curente aflate în desfăşurare, dar şi asupra celor viitoare.

Mulţi spun că lumea se va fi schimbat profund după ce criza de coronavirus va trece. Şi, deoarece criza, în general, nu aduce doar pericole şi ameninţări ci şi oportunităţi, poate că că acum este un moment prielnic pentru ca toţi actorii implicaţi în desfăşurarea conflictului din Afganistan să se aşeze la masa tratativelor (fie şi la distanţă, în mediul online) pentru a negocia acea soluţie politică care să aducă pacea mult dorită. Totul va depinde de modul în care aceştia vor privi la şi vor percepe această criză, unii ca pe un obstacol, iar alţii ca pe o oportunitate de a stopa violenţele şi a schimba regulile acestui mult prea îndelungat şi sângeros război.

Un lucru este clar, însă. Reducerea violenţelor va ajuta nu doar la gestionarea mai uşoară a crizei virusului ucigaş în Afganistan, dar va înlesni şi eforturile procesului de pace.

Să sperăm că Dumnezeau le va da celor implicaţi mintea cea de pe urmă sau, cum spun arabii musulmani, InshAllah (facă-se voia lui Allah)!